Veilig afspreken via een datingsite of app: gebruik deze tips
Afspreken met iemand die je via een datingsite of -app hebt ontmoet kan best spannend zijn: niet alleen vanwege de vraag of het zal 'klikken', maar ook omdat er helaas kwaadwillenden actief zijn die het voorzien hebben op hoopvolle internetdaters. Gelukkig zijn er manieren om je veiligheid tijdens een (eerste) date te vergroten.
Laten we beginnen met het op een rijtje zetten van een aantal algemene tips die veel datingsites zelf ook al geven.
- Vertrouw op je gevoel: als iets niet goed voelt, luister daar dan naar.
- Geeft niet te snel contactgegevens, zoals je telefoonnummer of (e-mail)adres. Wacht hiermee totdat je eecht het vertrouwen hebt dat het goed zit. Gebruik tot die tijd gewoon het correspondentiesysteem van de datingsite of -app, ook al is dat misschien wat makkelijker.
- Spreek af in een publieke ruimte, dus niet bij jou thuis, bij de ander thuis of op een andere plek die niet openbaar is.
- Vind je één op één afspreken alsnog iets te spannend, ook al is het in een openbare ruimte, kies dan voor een activiteit in groepsverband voor tijdens jullie eerste afspraakje.
- Zorg dat minstens één iemand in je sociale omgeving weet dat je een date hebt met een onbekende. Vertel waar je naartoe gaat, met wie en zo veel mogelijk andere details. En in het verlengde hiervan: deel eventueel je locatie met anderen - zie de tips over apps hieronder.
- Ga met eigen vervoer naar de date. Met andere woorden: stap niet in de auto bij een relatief onbekende, en zorg dat je ook niet van de ander afhankelijk bent voor vervoer naar huis.
- Pas op met drank. Dat wil zeggen: let op je drankje en drink niet te veel.
Apps om je locatie te delen of alarm te slaan in noodsituaties
Amerikaanse datingsites en -apps krijgen de komende tijd een functies om de persoonlijke veiligheid van gebruikers te waarborgen, zo meldt Tweakers. De eerste is Tinder. Die app krijgt bijvoorbeeld een alarmknop voor het waarschuwen van autoriteiten en het doorsturen van locatiedata in geval van nood.
Tinder biedt gebruikers in de VS de optie tot integratie met de dienst Noonlight. Hiermee kun je informatie over de date vastleggen, zoals de tijd en de persoon met wie je een date hebt. Ook tijdens je date is de app actief: als je toestemming hebt gegeven houdt hij van moment tot moment bij waar je je tijdens het afspraakje bevindt.
Verder heeft de app een alarmfunctie. Wanneer je alarm slaat, krijg je van Noonlight de vraag om een code in te voeren. Voer je geen code in (bijvoorbeeld doordat de date op een vervelende manier is geëscaleerd), dan krijg je een bericht en als je daar niet op reageert een telefoontje. Bij geen gehoor, of wanneer je telefonisch aangeeft hulp nodig te hebben, waarschuwt de dienst de autoriteiten.
Andere merken van de Match Group, waarvan Tinder onderdeel is, krijgen deze functie de komende maanden ook. Het gaat dan om sites als OkCupid en Match.com.
Het is onbekend wanneer deze mogelijkheden ook voor Nederlandse date-zoekenden beschikbaar worden. Er zijn echter wel al andere apps beschikbaar die je weliswaar niet kunt integreren met je favoriete datingapp of -website, maar die je wel kunnen helpen om veiliger op pad te gaan.
Twee veelgebruikte toepassingen zijn niet in de eerste plaatst bedoeld om je locatie te delen, maar hebben deze functie wel ingebouwd:
- WhatsApp (Android, iOS). Open de chat met de persoon met wie je je locatie wil delen. Tik op de paperclip, dan op 'Locatie' en dan op 'Live locatie delen'. Kies een tijdsduur (minimaal een kwartier, maximaal acht uur) en kies 'Verzenden'.
- Google Maps (Android, iOS). Tik in het menu op 'Locatie delen' en vervolgens op de button 'Aan de slag'. Daarna kun je een tijdsduur instellen met het min- en plusteken of kiezen voor 'Totdat je dit uitschakelt'. Kies tot slot een of meer contactpersonen op een app / apps om een deelverzeoek te sturen.
Er zijn ook apps die het delen van je locatie als hoofdfunctie hebben:
- Life360 (Android, iOS)
- Find my friends (iOS)
- Zoek mijn vrienden (Android)
- Glympse (Android, iOS, Windows)
- bSafe (Android, iOS)
- FollowMee (Android, iOS)
Al deze apps zijn gratis, maar het kan wel zijn dat je te maken krijgt met advertenties of met de mogelijkheid tot in-app aankopen.