background branding

Veilig internetten op een openbaar wifi-netwerk: 4 tips

wifi_800x628.jpg

Als je in de trein, in een café of op je werk gebruik maakt van wifi, kunnen hackers eenvoudig toegang krijgen tot gevoelige gegevens op jouw telefoon. Hoe zorg je ervoor dat je toch veilig kunt internetten op een openbaar netwerk?

Het lukte data-expert Hannes Mühleisen om met twee antennes data van tienduizenden treinreizigers te verzamelen. Deze treinreizigers maakten gebruik van het wifi-netwerk van de Nederlandse Spoorwegen. Mühleisen kon onder meer de sites en apps zien die reizigers bezochten of gebruikten maar ook de merken van hun smartphones, tablets en laptops en de unieke nummers daarvan.

Als je liever geen gebruik maakt van je 3G of 4G-verbinding, hoe zorg je er dan voor dat je gegevens beschermd zijn als je op een openbaar wifi-netwerk zit?

1. Log niet in op je internetbankieren-account

Maak liever geen gebruik van een openbare internetverbinding als je online een transactie wil doen met internetbankieren. Wil je toch inloggen op je bank-account?

  • Controleer of je verbonden bent met https en klik op het slotje in de adresbalk om te controleren of je verbonden bent met de echte website van jouw bank
  • Check of er niks geks gebeurt op de website. Kloppen het rekeningnummer en het bedrag?
  • Het is veiliger om te internetbankieren via de app dan via een internetbrowser (zoals Chrome, Internet Explorer, Firefox of Safari).

2. Voorkom dat je telefoon automatisch verbinding maakt met wifi-netwerken

  • Heb je een iPhone? Ga dan naar de Instellingen > Wi-Fi > en zorg dat 'Vraag om verbinding' aanstaat.
  • Heb je een Android-telefoon? Ga dan naar Instellingen > Wi-Fi > je kunt ervoor kiezen om de Wifi uit te zetten (schuifje naar links). Je telefoon maakt dan niet automatisch contact met netwerken in de buurt.
  • Heb je een Windows-telefoon? Ga dan naar Instellingen > Wi-Fi > Geavanceerd > Vink 'Automatisch verbinding maken met Wi-Fi-hotspots' uit.

3. Verwijder draadloze netwerken van je telefoon

  • Voor Android-gebruikers op de telefoon en tablet: Ga dan naar Instellingen > Wi-Fi > Houd het netwerk dat je wilt wissen kort ingedrukt. Selecteer 'Netwerk vergeten'.
  • Voor iPhone-gebruikers op de telefoon en iPad-gebruikers: Ga dan naar Instellingen > Wi-Fi > Ga naar het rondje met 'i' > Klik op 'Vergeet dit netwerk'.
  • Voor Windows-gebruikers op de telefoon: Ga dan naar Instellingen > Wi-Fi > Geavanceerd > Ga naar 'Beheren' > Vink de netwerken die je wilt verwijderen aan > Klik op de prullenbak.

4. Maak gebruik van een VPN-netwerk

Je kunt ervoor kiezen om te internetten via een Virtual Private Network (VPN). Op die manier kun je veiliger gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk.Lees het stappenplan van de Consumentenbond

Bron: Veiliginternetten.nl / Consumentenbond