Veilig op openbare wifi: Publicroam wint Privacy Award

publicroam-privacy-award-consumenten-780.jpg

Publicroam is de winnaar van de Nederlandse Privacy Awards in de categorie consumentenoplossingen. De awards, in meerdere categorieën, zijn vandaag uitgereikt, op de Europese Dag van de Privacy. Het winnende initiatief maakt veilig gebruikmaken van openbare wifinetwerken mogelijk.

Radar was aanwezig bij de uitreiking tijdens de Nationale Privacy Conferentie in Den Haag. Hieronder meer informatie over de verschillende initiatieven.

Veilig op openbare wifi

Onbeveiligde wifinetwerken: maak één keer een account aan bij Publicroam en je bent bij alle aangesloten wifinetwerken (automatisch) online, met een veilige verbinding. Er zijn door heel Nederland al locaties aangesloten, je kunt ze vinden op de site van Publicroam. Met het initiatief wint Publicroam Privacy Award in de categorie consumentenoplossingen.

Radar besteedt vaker aandacht aan (on)veilig internetten via open wifi:

Lees meer over veilig gebruik maken van openbare wifi

Regie over je medische gegevens

Meer privacy bij het delen van persoonsgegevens in de zorg, waarbij de patiënt centraal staat en ook eigenaar is van de eigen medische data. En waarbij specifieke gegevens vrij kunnen worden gegeven, niet gelijk je complete dossier wanneer dat niet nodig is. Dat is waar NUTS aan werkt, en daarmee heeft het bedrijf de privacy award voor bedrijfsoplossingen in de wacht gesleept. Op het moment roept NUTS nieuwe partijen en zorgprofessionals op om het manifest steunen, van de zomer staan de eerste pilots gepland.

Slimme apparaten zonder verbinding

Slimme apparaten, die verboden zijn met internet, bieden gemak: je kunt ze vanaf een afstandje bedienen en hebben allerlei handige functies. Maar er zit ook een risico aan vast, want je data worden gedeeld. Candle maakt alternatieve 'smart home' producten: gemaksproducten zonder internet- en cloudverbinding. Nog niet als kant-en-klaar product te koop, wel als zelfbouwpakket. Candle is beoordeeld als baanbrekend project, en ging zodoende naar huis met de aanmoedigingsprijs.

Lees ook:

Wat weten je slimme apparaten van jou?

Versleuteld informatie versturen

Waar veel mailproviders meelezen, doet het platform Skotty dat niet. Via dit platform kun je (vertrouwelijke) data versleuteld versturen, bijvoorbeeld contracten of medische gegevens. De versleuteling maakt het ook voor buitenstaanders onmogelijk om mee te lezen. Consumenten kunnen de dienst gratis gebruiken.

Je financiële gegevens niet op straat

Tijdens de zoektocht naar een (sociaal) huurhuis moet je allerlei persoonlijke gegevens beschikbaar maken. Zoals je inkomen, in het geval van een inkomenstoets. Rabobank en Deloitte hebben een 'identity wallet' ontwikkeld waarmee de inkomenstoets gedaan kan worden, zonder dat het exacte inkomen getoond hoeft te worden. De hoeveelheid gedeelde data wordt geminimaliseerd en de gebruiker houdt meer regie op de eigen gegevens. De wallet is op dit moment nog in testfase.

Overheid opgeroepen om initiatief te tonen

Opvallend is dat in de categorie overheidsdiensten geen prijs is uitgereikt: er zijn geen inzendingen vanuit de overheid die de eindstreep hebben gehaald. Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid, reikt de awards uit en roept alle ambtenaren op om hier volgend jaar verandering in te brengen.

De Nederlandse Privacy Awards zijn een initiatief van privacystichting Privacy First en ECP, Platform voor de InformatieSamenleving.