Veiligheid bij Ryanair moet onder de loep

Een grote groep piloten van Ryanair vindt dat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een onderzoek moet starten naar de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij. Dat blijkt uit een maandag naar buiten gebrachte enquête van de Ryanair Pilot Group, een vakorganisatie voor Ryanairvliegers.

In totaal werden ruim 1000 gezagvoerders en copiloten ondervraagd, meer dan een derde van het totaal dat Ryanair in dienst heeft. Hiervan pleitte liefst 94 procent voor nader onderzoek. De veiligheidscultuur bij Ryanair zou niet open en transparant zijn. 67 procent van de piloten liet weten dat zij problemen met veiligheid liever niet via het interne 'vertrouwelijke' rapportagesysteem van Ryanair melden. De piloten deinzen er voor terug om zorgen en kritiek te uiten bij hun werkgever.

'Wij wilden eerst met een petitie komen, maar de directie van Ryanair kwam daarop onmiddellijk met dreigementen dat elke piloot die zo'n document zou ondertekenen, zou worden ontslagen. Daarom hebben we gekozen voor een anonieme enquête', aldus Evert van Zwol, voorzitter van de Ryanair Pilot Group.

Hij wijst erop dat het een groot probleem is dat de meldingsbereidheid bij Ryanair zo laag is. Dat betekent dat als piloten een keer vergeten hun checklist na te kijken of als een lampje niet goed werkt, dit niet altijd wordt aangekaart. Hierdoor circuleert er volgens Van Zwol binnen de luchtvaartmaatschappij onvoldoende informatie over veiligheidsincidenten die zich hebben voorgedaan.

De Ierse prijsvechter, die ook vanuit Nederland vliegt, is al langer in opspraak. Een half jaar geleden brachten vier piloten naar buiten dat zij door Ryanair onder druk waren gezet om met minder brandstof te vliegen om daarmee geld te besparen. De luchtvaartmaatschappij zelf ontkende de beschuldigingen destijds. Ryanair was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport, die in Nederland het luchtvaarttoezicht regelt, worden de vliegtuigen van Ryanair in principe als veilig beschouwd zolang zij een certificering hebben van de Ierse luchtvaartautoriteit. In de 28 jaar dat Ryanair bestaat, is nog nooit een toestel van de maatschappij verongelukt.

Bron: ANP