Veiligheidsrisico's voor weggebruikers A1: kans op vallend beton

10022022apeldoorn.jpg

Uit het viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn kunnen brokken beton vallen. Dat levert grote veiligheidsrisico's op voor de gebruikers van de snelweg, concludeert de gemeente Apeldoorn. Maar Apeldoorn voelt zich niet verantwoordelijk voor een eventueel ongeluk met vallend beton. Dat is Rijkswaterstaat als eigenaar van het viaduct. Apeldoorn wil dat 'helder, concreet en duidelijk' op papier hebben, schrijft de gemeente aan het hoofd van Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Het is volgens Apeldoorn al sinds 2016 duidelijk dat het ruim 50 jaar oude viaduct aan de onderkant betonschade heeft. Rijkswaterstaat heeft sindsdien niets gedaan, vindt de gemeente, behalve monitoren hoeveel beton afbrokkelt. De dienst zegt dat er nooit vooraf voorspeld kan worden wanneer er weer stukjes beton naar beneden vallen. De gemeente maakt zich daarom zorgen over de veiligheid van Apeldoorners die het viaduct gebruiken en de veiligheid van berijders van de A1.

Nog geen omleiding geregeld, Rijkswaterstaat kan dus nog niet aan de slag

De zaak is in een stroomversnelling gekomen doordat de voorzieningenrechter in Arnhem onlangs een verkeersbesluit van de gemeente na bezwaren schorste. Dat besluit was nodig om een omleiding bij het viaduct te regelen, zodat Rijkswaterstaat aan het werk zou kunnen gaan. De voorzieningenrechter vindt echter dat het effect op natuurgebied de Veluwe onvoldoende gewogen is. Ook is niet duidelijk of hulpdiensten Radio Kootwijk op tijd kunnen bereiken, als het viaduct dicht is. Maar dat heeft Rijkswaterstaat geregeld met een grondeigenaar, zegt Apeldoorn, en de gemeente gaat dat nu checken bij de hulpdiensten.

Door de procedures kan het herstel van het afbrokkelende viaduct nog jaren gaan duren, vreest Apeldoorn. De gemeente wil dat het viaduct als onveilig wordt bestempeld en direct wordt gesloten.

Bron: ANP