Veilingplatform Catawiki verzuimt klanten vooraf toestemming te vragen voor commissiekosten
Heb jij ooit een product gekocht via het veilingplatform Catawiki? Dan heeft het bedrijf, door vooraf onvoldoende informatie te geven, onrechtmatig commissiekosten in rekening gebracht aan de verkoper. Lees hier hoe je deze kosten terug kunt vorderen of je geld terug kunt krijgen bij een product dat niet voldeed aan de beschrijving.
Wie de afgelopen jaren producten heeft gekocht bij Catawiki, zou wellicht zijn geld terug kunnen vorderen. Dit stelt Anne de Vries-Stotijn, promovendus contract- en aansprakelijkheidsrecht aan de universiteit van Tilburg. Dit heeft te maken met dubbele commissiekosten die in rekening zijn gebracht, en de aansprakelijkheid van Catawiki als een product niet naar wens is. Voor het terugvragen van je geld kun je onderstaande voorbeeldbrieven gebruiken:
- Lees eerst het stappenplan
- Voorbeeldbrief: terugvragen commissiekosten
- Voorbeeldbrief: onzorgvuldig advies
Dubbele commissiekosten
In de uitzending van Radar was te zien dat de internationale veilingsite commissiekosten vraagt aan zowel de koper (9 procent) als aan de verkoper (12,5 procent). Om dit te kunnen doen moet Catawiki vooraf expliciet toestemming vragen aan de particuliere koper om beide commissies in rekening te brengen. De koper moet hiervoor toestemming geven door bijvoorbeeld een vinkje of button aan te klikken, een vermelding in de gebruikersvoorwaarden is in dit geval niet voldoende. Maar dit is bij Catawiki niet het geval. Volgens de Anne de Vries-Stotijn, promovendus contract - en aansprakelijkheidsrecht, brengt Catawiki de koper daarom niet genoeg op de hoogte van waar het geld naartoe gaat.
Twijfels over kwaliteit Catawiki-experts
Een ander punt zijn de experts van Catawiki. Het bedrijf is een online platform waarop kopers en verkopers van bijzondere objecten, zoals postzegels, designertassen en archeologische vondsten, elkaar kunnen vinden. In 2008 is het bedrijf opgericht voor verzamelaars om met elkaar te kunnen communiceren, maar in 2011 is de veilingfunctie in het leven geroepen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat beschikbaar is in zeventien talen. Inmiddels gaan er wekelijks maar liefst 65.000 bijzondere items onder de hamer.
De toegevoegde waarde van het platform zijn de 229 experts die toezien op de kwaliteit van de verzamelobjecten. Er valt alleen over de kwaliteit van deze experts te twisten. In onze mailbox en online zijn er in ieder geval heel wat klachten te vinden over de deskundigheid van deze experts en worden er door kopers vraagtekens gezet bij hoe de objecten gecontroleerd worden.
Een van die kopers is Theo Veltman. Hij kocht antieke horloges van Breitling en Rolex voor hem en zijn vrouw, maar kwam er na een paar weken achter dat bij de een het wijzertje los bleek te zitten en dat bij de ander een knopje defect was. Hij liet de horloges nakijken bij een derde partij waar bleek dat er een veel te hoge adviesprijs is voorgeschreven door de experts en er verkeerde adviezen zijn gegeven.
'Al met al concludeer ik dat Catawiki vanalles beweert maar niet waarmaakt', vertelt Theo. Catawiki nam namelijk geen verantwoordelijkheid en bemiddelde ook niet goed in het contact tussen koper en verkoper.
Aansprakelijk door 'valse beloftes'
Volgens rechtsgeleerde De Vries zou Catawiki als bemiddelaar wél die verantwoordelijkheid moeten nemen in hun zorgplicht. Dat houdt in dat als de experts van Catawiki uitspraken doen zoals 'in goede staat', zij hier ook verantwoordelijk voor zijn. 'Op de website wordt de suggestie gewekt dat je verzekerd bent van bescherming tegen fraude en oplichting en dat je het product in een veilige omgeving koopt', vertelt de Vries. 'Maar in hun algemene voorwaarden lijken ze al hun aansprakelijkheid uit te sluiten.'
Er is volgens Anne de Vries zelfs sprake van: 'een wanprestatie, omdat Catawiki de suggestie wekt dat zij heel goed gekeken hebben naar die producten. Zo goed zelfs dat ze kunnen zeggen hoeveel het waard is. En als je dat advies doet, terwijl je eigenlijk prima weet dat je daar geen goed oordeel over kan vormen omdat je dat product nooit gezien hebt, dan ben je valse beloftes aan het maken. Maar aan die beloftes kun je wel gehouden worden, als die dan inderdaad niet kloppen. Dan stel je jezelf bloot aan aansprakelijkheid.'
Reactie Catawiki
Catawiki heeft een schriftelijke reactie gestuurd. De volledige reactie lees je hier.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
31Het online verkoopplatform Catawiki groeit internationaal enorm in populariteit. Bijzondere objecten in worden er onder het toezicht van experts geveild aan kopers. Maar wie neemt de verantwoordelijkheid als er beschadigde of zelfs neppe producten geveild worden? Lees meer of kijk het onderwerp uit de uitzending terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/veilingplatform-catawiki-verzuimt-klanten-vooraf-toestemming-te-vragen-voor-commissiekosten/
(...) Maar wie neemt de verantwoordelijkheid als er beschadigde of zelfs neppe producten geveild worden? Is dat een retorische vraag?
(...) Maar wie neemt de verantwoordelijkheid als er beschadigde of zelfs neppe producten geveild worden? Is dat een retorische vraag? Denk dat we vanavond even moeten kijken.