Ventilator nodig? Kies het beste model voor jou

200623 fans.jpg

Op warme dagen is een ventilator je beste vriend. Het is goedkoper dan een airco en werkt ook verkoelend. Maar hoe kies je in het enorme aanbod aan toestellen?  

Om de juiste ventilator te kopen, denk je aan de plaats die het in beslag neemt in de ruimte die je wil verkoelen. Waar komt de ventilator en hoe groot is de kamer? De torenventilator bijvoorbeeld neemt weinig plaats in, de plafondventilator helemaal geen. In je slaapkamer wil je een stil model. Wil je een frisse bries door de hele kamer, dan heb je er eentje nodig die om zijn as kan draaien. 

Let bij de verschillende modellen op de diameter van de bladen en het aantal snelheden (vermogen en geluidsniveau). Denk ook aan het gebruiksgemak: de standaard en het gewicht bepalen waar je de fan kan zetten en hoe makkelijk je hem kan verplaatsen. En voor wie wat meer budget heeft, zijn er luxefuncties.

Waar wil je verkoeling?

Kies het model in de eerste plaats afhankelijk van waar je de ventilator wil plaatsen: op tafel, de vloer of aan het plafond? 

  • Tafelventilatoren: Op je bureau of keukentafel kan je een compact model kwijt. Het doet wat verwacht wordt, verkoeling brengen, maar meer niet. 
  • Staande ventilatoren: De meest verkochte modellen, de statief-, zuil-, toren- en kolomventilatoren, staan op de vloer. Vaak is de stang in hoogte verstelbaar, te bedienen met een afstandsbediening, draaien ze (oscillerende functie) en hebben ze extra functies zoals een timer.
  • Vloerventilator: De krachtigste toestellen zijn compacte grondmodellen, geschikt voor grote ruimtes. Door hun kracht maken ze wel meer geluid. Sommige modellen kan je ook aan een muur bevestigen.
  • Plafondventilator: Een ventilator voor het plafond is geluidsarm, verspreidt lucht geleidelijk over een groot oppervlak en neemt geen ruimte in. Deze modellen vind je meestal in slaapkamers of kantoren en worden met een schakelaar of afstandsbediening in- en uitgeschakeld. Het nadeel is dat je het niet kan verplaatsen.

Denk aan het lawaai

Het aangegeven aantal decibel dB vertelt het geluidsniveau van een ventilator op zijn hardste stand. Minder dan 50 dB geeft zacht geroezemoes, tussen 50 en 60 dB is het lawaai vergelijkbaar met dat van een elektrische tandenborstel, meer dan 60 dB is zo luid als een gesprek op 1 meter afstand. 
 
Voor je slaapkamer of studeerruimte kies je natuurlijk een stille fan, in de woonkamer kan een gemiddeld niveau zonder storend te zijn, in de keuken of badkamer kan een luid model prima. 

Hoe krachtig moet je toestel draaien?

Een ventilator koelt de lucht niet, maar zet het in beweging. Hoe sneller de bladen draaien, hoe koeler de ruimte voelt, maar ook hoe meer lawaai het toestel maakt en hoe meer energie het verbruikt. Hoe groot de waaier, hoe meer lucht er kan worden verplaatst.
 
Het aantal snelheden is belangrijk. Koop geen model dat meer vermogen dan nodig heeft en gebruik de hoogste standen liever niet. Een toestel op tafel bijvoorbeeld staat vlakbij en hoeft niet zo krachtig te zijn. 

De gehele ruimte verkoelen

Wil je de luchtstroom niet continu op jezelf richten (om stijve spieren te voorkomen), kies dan voor een ventilator met oscillerende functie. Een model dat om zijn as beweegt, verspreidt de koude lucht het beste in de ruimte. 
 
De meeste modellen, zeker de tafel- en staande ventilatoren, hebben een horizontale draaifunctie. Sommige staande ventilatoren kunnen ook van boven naar beneden draaien (neigen). Je kan de hoek meestal ook gewoon vastzetten.

Veilig model nodig?

Wie kinderen of huisdieren in huis heeft, kiest het liefst voor een model waarbij een gril of korf de draaiende bladen afdekt. Er zijn ook bladloze fans, die de kamer met een gladde luchtstroom verkoelen. De veiligste modellen hebben sowieso een stopbeveiliging.

Ventilatoren met luxefuncties

Voor wie wat meer gebruiksgemak of kwaliteit wil en er budget voor heeft, zijn er modellen met extra functies.

  • Timer: Met een timerfunctie, een courante extra, bespaar je stroom. Je kan instellen dat je ventilator zichzelf uitschakelt. Met een luxueuze timer kan je ook instellen dat je fan bijvoorbeeld net voor je thuiskomt van het werk begint te draaien. 
  • Afstandsbediening: Er zijn ook modellen met een afstandsbediening, zodat je de ventilator vanuit je bed of luie stoel kan aanzetten.
  • Ionisatie: De rondvliegende (stof)deeltjes worden met een elektrische lading verzwaard. Doordat ze op de grond vallen, wordt de lucht frisser en van betere kwaliteit.
  • Verwarming: Er zijn ook fans met een ingebouwde heater, die de lucht omgekeerd kan verwarmen. Zo kan je het toestel ook in de winter gebruiken, al is het een energievreter.. 
  • Gebruikersprofielen: Voornamelijk zuilventilatoren kunnen ook een display hebben, waarop een set instellingen kan worden geselecteerd. 
  • Muggen wegjagen: Geen extra, maar wel een bijkomend voordeel, is dat een ventilator muggen belemmert om rustig op je huid te zitten. Zo kunnen ze je niet steken.