Verbod op nepreviews om consument te beschermen

Nepreview.jpg

Het kabinet komt met een verbod op het plaatsen of laten plaatsen van neprecensies op internet. Consumenten moeten zo beter beschermd worden bij het doen van online aankopen of het boeken van een hotelkamer of reis. Dat is geen symboolpolitiek, zeggen experts in het AD.

Liefst driekwart van de Nederlanders baseert zijn online-aankopen of het boeken van een hotel mede op basis van recensies. Het is dus belangrijk om echt van nep te kunnen onderscheiden. Valse consumentenbeoordelingen vormen al jaren een ware epidemie op internet.

Verbod geldt vanaf voorjaar 2022

Het is de reden dat het demissionaire kabinet nu voor het eerst met regelgeving komt tegen de wildgroei aan nep- en misleidende beoordelingen: vanaf voorjaar 2022 geldt een verbod op het plaatsen of laten plaatsen van valse beoordelingen bij webwinkels en digitale platforms.

Reviews moeten eerst op echtheid gecontroleerd worden

Internetwinkels moeten beoordelingen bovendien eerst op echtheid controleren voordat ze online getoond mogen worden. Op overtreding staat een boete van minimaal 4 procent van de omzet die een webwinkel in Nederland boekt.

Uitzending

Al eerder besteede Radar aandacht aan nep-reviews. Het is al lange tijd kinderlijk eenvoudig om valse beoordelingen te plaatsen. Bekijk de uitzending hieronder terug. 

Uitzending

Bron: MediaWatch