Verborgen kosten vliegtickets
Voor slechts 10 euro naar Londen, 40 euro naar Rome en 15 euro naar Berlijn: iedereen kent de aanbiedingen voor goedkope vluchten binnen Europa wel. Maar zijn deze tickets er echt? Kun je werkelijk voor deze bedragen reizen? Vaak blijkt dat er nog allemaal kosten bijkomen. Extra kosten voor bagage, verzekeringen, belastingen, noem maar op.
Vaak blijkt dat er nog allemaal kosten bijkomen. Extra kosten voor bagage, verzekeringen, belastingen, noem maar op.
Ook blijkt vaak dat er slechts een paar tickets voor deze goedkope prijs te krijgen zijn, en die zijn snel uitverkocht. Verder is vaak niet duidelijk op welke dag je voor de laagste prijs kunt reizen.
Kosten voor bagage en creditcardkosten moeten altijd vooraf gemeld zijn. Maar dit gebeurt niet altijd. De Europese Commissie deed onderzoek naar websites van vliegtuigmaatschappijen en reisaanbieders en kwam tot de conclusie dat 1 op de 3 websites zich niet aan de regels houdt. TROS Radar interviewde eurocommissaris voor consumentenzaken, Meglena Kuneva.Bijkomende kosten
We namen zelf ook een aantal aanbiedingen onder de loep.Zo belooft easyJet goedkope vluchten op zijn site.We boeken een retour naar Milaan. In de eerste prijsopgaaf staan de belastingen en de ticketkosten. Nergens wordt vermeld dat er nog meer kosten bij kunnen komen. Maar even verderop is een hokje alvast aangevinkt dat je 18 euro extra moet betalen voor bagage. Dus de keuze is al voor ons gemaakt. Je moet zelf het vinkje weghalen als je dit niet wilt. Dit is tegen de Europese regels. Consumenten moeten zelf de keuze maken en hokjes mogen dus niet van te voren aangevinkt zijn.
Ook heeft easyJet alvast voor de klant het hokje voor de reisverzekering aangekruist. Ryanair doet dit eveneens fout.
Je moet zelf het vinkje weghalen als je dit niet wilt. Dit is tegen de Europese regels. Consumenten moeten zelf de keuze maken en hokjes mogen dus niet van te voren aangevinkt zijn.
"Als het vakje is aangevinkt: 'Ja', dan is dat illegaal. Jij bent degene die moet kunnen kiezen, voor verzekering, eten aan boord, etc. Het is volledig duidelijk wat de regels hierover zeggen: het is oneerlijk en verboden", aldus Kuneva.
Onvermijdbare kosten
Een ander probleem dat naar voren komt uit het onderzoek van de Europese Commissie is dat onvermijdbare kosten, zoals vliegtax, luchthavenbelasting en andere toeslagen niet in de prijs zijn opgenomen. Zo zien we dat Corendon een reis aanbiedt naar Turkije voor 299 euro per persoon. Maar als we op de aanbieding klikken, komen er plotseling nog 43 euro aan kosten bij. Dat is tegen de Europese regels.
Zo zien we dat Corendon een reis aanbiedt naar Turkije voor 299 euro per persoon. Maar als we op de aanbieding klikken, komen er plotseling nog 43 euro aan kosten bij. Dat is tegen de Europese regels.
Onvindbare goedkope ticketsTransavia stunt met een retourtje Malaga voor 77 euro. Echter op geen enkele datum wordt de reis voor 77 euro aangeboden. Aanbiedingen doen die niet verkrijgbaar zijn is ook verboden, zo bevestigt de eurocommissaris.
De Europese Commissie heeft een checklist gemaakt, waarmee consumenten kunnen zien of een website zich houdt aan de Europese regels. De lijst is nog alleen in het Engels beschikbaar, maar in mei is deze ook in het Nederlands te verkrijgen. Ryanair heeft zijn website inmiddels aangepast.
Ryanair heeft zijn website inmiddels aangepast.