background branding

‘Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord’ dit zijn de coronamaatregelen voor aankomende tijd

10032021persco.jpg

Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen vanaf 16 maart weer buiten sporten met maximaal vier personen. Dat is een van de versoepelingen die op 8 maart, tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge, is aangekondigd. 

Volgens de premier is het nog niet verantwoord om de maatregelen van de lockdown verder te verruimen. Er raken nog te veel mensen besmet en de druk op ziekenhuizen is nog altijd te hoog. Daarom wordt er nu vastgehouden aan de maatregelen waarvan duidelijk is dat ze werken en is er plek voor kleine correctie op een aantal al bestaande maatregelen. 

Alle huidige maatregelen worden verlengd

De maatregelen die al van kracht zijn worden tot en met 30 maart verlengd. Dit betekent voor de avondklok dat deze verlengd wordt tot 31 maart om 04.30 uur. Daarnaast geldt het negatieve reisadvies tot en met 15 april. Dit betekent dat er streng wordt geadviseerd tot die tijd in Nederland te blijven en alleen te reizen als dit strikt noodzakelijk is. Tijdens de volgende persconferentie op 23 maart zal er een advies worden gegeven voor de periode daarna. 

Kleine aanpassingen coronamaatregelen vanaf 16 maart

Tijdens de persconferentie zijn ook een aantal kleine correcties op al geldende maatregelen aangekondigd. Deze zullen ingaan vanaf dinsdag 16 maart. 

Vanaf dan mogen er tijdens het winkelen twee klanten per verdieping of een klant per 25 vierkante meter aanwezig zijn. Er geldt – mits de winkel daar groot genoeg voor is – dan een maximaal aantal van vijftig klanten tegelijk in de winkel. Nog steeds gelden de regels dat er van tevoren een afspraak gemaakt moet worden en dat er met tijdvakken gewerkt wordt. 

Daarnaast mogen volwassenen ouder dan 27 jaar vanaf 16 maart weer met maximaal vier mensen buiten sporten, op voorwaarde dat zij anderhalve meter afstand houden. Daarnaast mogen gemeenten vanaf dat moment sportactiviteiten organiseren op andere locaties. 

Aanpassingen die eerder dan 16 maart ingaan

Ook zijn er een aantal aanpassingen die eerder dan 16 maart ingaan. De belangrijkste hiervan is dat mits bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, er ruimte is voor twee bezoekers per dag. Dit mogen gedurende de week verschillende bezoekers zijn en deze maatregel gaat per direct in. 

Meer aanpassingen van de coronamaatregelen lees je bij de Rijksoverheid.