Verdubbeling van aantal medicijntekorten verwacht

Medicijntekort_23092019.jpg

Minister Bruins (Medische Zorg) verwacht in 2019 fors meer meldingen van dreigende en daadwerkelijke medicijntekorten door farmaceutische bedrijven. Hij houdt rekening met een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, bericht het AD.

De minister wil dat EU-lidstaten desnoods zelf grondstoffen voor geneesmiddelen gaan produceren. Dan hoeven medicijngebruikers niet te lijden onder de haperende productie in landen als China en India. De oorzaak van de leveringsproblemen ligt meestal bij productievertragingen in landen ver weg.

Het medicijntekort is een groot probleem in Nederland, liet Radar vorig jaar zien. Honderden geneesmiddelen zijn lange tijd niet op voorraad, en het eind van het tekort is nog lang niet in zicht. Kijk de uitzending terug: Medicijntekort: hoe komt het en wat kun je doen?

Omvang groeiend tekort blijkt nu uit harde cijfers

Apothekersorganisatie KNMP gaf vorige maand al aan dat het probleem van de tekorten aan geneesmiddelen dit jaar groter zal worden. Die omvang van de groei blijkt nu uit harde cijfers. Het aantal meldingen over (verwachte) tekorten tussen begin januari en eind augustus is fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, van 1065 naar 2044.

Update 14:45 uur: 'grote voorraden medicijnen aanhouden', vindt Patiëntenfederatie

Patiëntenfederatie Nederland roept de politiek, apothekers, fabrikanten van geneesmiddelen en de groothandel opnieuw op om een oplossing te vinden voor het groeiende medicijntekort. De patiëntenorganisatie wil dat fabrikanten en groothandels grotere voorraden medicijnen gaan aanhouden. Daarbij moeten apothekers hun klanten beter uitleggen waarom een medicijn niet beschikbaar is en welke andere mogelijkheden er zijn voor de patiënt, zegt een woordvoerster van de Patiëntenfederatie.

Patiëntenfederatie Nederland vindt het 'onbestaanbaar' dat zoveel mensen moeten wachten op voorgeschreven medicijnen. 'Het brengt de gezondheid in gevaar en tast de kwaliteit van leven aan', aldus de organisatie.

Bron: ANP MediaWatch / AD