Vereniging Eigen Huis: wees alert op gebreken bij oplevering nieuwbouwwoningen

Fouten-in-woning-3-7-2020.jpg

Als kopers van nieuwbouwwoningen de sleutel van hun nieuwe huis krijgen, zitten er vaak nog gemiddeld twintig fouten in de woning. Vereniging Eigen Huis roept bouwers daarom op om hun woningen zorgvuldiger op te leveren en adviseert kopers om hun nieuwe huis kritisch te inspecteren, of dat te laten doen.

Veel bouwers lijken nonchalant bij de eindcontrole voor de overdracht van de woning. 'De zorg en aandacht die nodig is om een nieuwe woning netjes en goed op te leveren is er niet altijd', zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis.

Wilbrink vindt dat de tekortkomingen binnen een nieuwbouwwoning tijdig gesignaleerd en hersteld kunnen worden met een goede vooroplevering. Dit zou ongeveer twee weken voordat de koper de sleutel krijgt plaats moeten vinden. Op die manier kan het aantal opleveringsgebreken flink omlaag gaan. De kopers zijn dan tevreden en de bouwers besparen zo extra werk en kosten.

Wees waakzaam

Wilbrink roept kopers op om bij de oplevering van hun nieuwe huis goed in de gaten te houden of alles volgens afspraak is uitgevoerd. 'De formele oplevering is voor zowel de koper als de bouwer een belangrijk moment. Als je daarna klaagt over zaken die je had kunnen zien maar eerder hebt gemist, kan je die lang niet altijd verhalen op de bouwer.', aldus Wilbrink.

Meeste missers aan de gevel

Veel gevels van nieuwbouwwoningen zijn de boosdoener als het gaat om bouwfouten. Vaak gaat het dan om beschadigde kozijnen en ramen, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen, en een witte waas van zout en kalk op de stenen. Na de gevels volgen de keuken en de badkamer waar veelal fouten worden aangetroffen aan het sanitair. Daarnaast worden er in installaties en verblijfsruimten vaak ook een aantal gebreken gevonden.

Grote woningen hebben meer gebreken

Bij grote woningen, zoals een vrijstaand huis, is het heel belangrijk om nog kritischer alles te inspecteren. Die bevatten doorgaans meer gebreken dan bijvoorbeeld een appartement of tussenwoning. Vrijstaande woningen worden gemiddeld met 26 bouwfouten opgeleverd. Daarna volgen de twee-onder-een-kapwoningen waar gemiddeld 21 fouten te vinden zijn. De hoekwoningen bevatten gemiddeld een bouwfout minder dan twee-onder-een-kapwoningen. De minste gebreken zijn gevonden in tussenwoningen en appartementen, waar gemiddeld achttien fouten te vinden waren.

Onderzoek naar bouwfouten in verschillende gemeenten

Vereniging Eigen Huis maakte een analyse van ruim 14.000 opleveringskeuringen die bouwkundigen in 2019 in opdracht van kopers uitvoerden. Zo kon er achterhaald worden in welke gemeenten bouwers de meeste fouten maken.

De keurmeesters troffen de meeste gebreken aan in Ridderkerk. Daar werden per nieuwbouwwoning gemiddeld 39 fouten gevonden. Ook in Maasdriel werden woningen verre van foutloos opgeleverd. Hier noteerden de bouwkundigen gemiddeld 33 gebreken per woning. In deze gemeente scoorden bouwers in 2018 met 32 gebreken per woning ook al opvallend hoog.

Ook in andere steden zoals Neder-Betuwe, Uden en Aalsmeer werden er bij nieuwbouwwoningen rond de dertig bouwfouten aangetroffen. Uit onderzoek bleek wel dat de bouwfouten in Wageningen een stuk minder voorkwamen, hier kregen kopers hun huis met gemiddeld elf gebreken opgeleverd.

In 2018 constateerde VEH ongeveer evenveel gebreken per nieuwbouwwoning. Bouwkundigen van de vereniging noteerden toen gemiddeld 21 gebreken. Dat was maar liefst 40% hoger dan vijf jaar daarvoor, toen gemiddeld vijftien gebreken per woning werden geconstateerd.  

Bron: Vereniging Eigen Huis