'Vergelijkbare producten verschillen enorm in suiker'

suiker-verschil-030718.jpg

Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegde suiker, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant zeven suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond vindt dat veel fabrikanten een stuk minder scheutig kunnen zijn en dringt er bij de overheid op aan regie te nemen in het verminderen van suiker.

Het onderzoek van de bond leverde grote verschillen op. Zo bevat een beker Wiener melange van Aldi 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een soortgelijk product van Jumbo. In een granenreep van Ravensbergen zit 7 gram suiker, terwijl in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram suiker zit. De Fairtrade Woksaus Teriyaki heeft zelfs 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.

Veertig suikerklontjes per dag

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een maximum van 50 gram (vrouwen) tot 60 gram (mannen) suiker per dag. Kiest de consument voor het onderzochte dagmenu met de meeste suiker, dat staat dat gelijk aan 160 gram suiker, ofwel veertig suikerklontjes.Dit is de lijst met onderzochte producten

Bron: ANP