background branding

Verhoging minimumloon vervroegd naar 2023

19meiminimumloon.jpg

Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat het minimumloon met 7,5 procent omhoog gaat. Dat zou stapsgewijs gebeuren in 2024 en 2025. Maar tijdens het overleg over de Voorjaarsnota hebben de coalitiepartijen afgesproken volgend jaar al te beginnen met de verhoging. Daarna volgen dan nog twee jaren waarin het steeds met hetzelfde percentage stijgt.

Koppeling met AOW blijft gehandhaafd

Er is bovendien afgesproken dat de koppeling met de AOW in elk geval bij de eerste verhoging gehandhaafd blijft. In het coalitieakkoord was de koppeling met de AOW losgelaten. Dat leidde tot fel protest van de oppositie en de Eerste Kamer stemde zelfs tegen het loskoppelen van de AOW en het minimumloon. In de senaat heeft het kabinet geen meerderheid.

De coalitiepartijen overleggen al een een aantal weken over de Voorjaarsnota. Die moet worden aangepast omdat er miljarden meer zijn uitgegeven dan gepland. Dat komt onder meer door de inflatie (er kwam onder meer compensatie voor de hoge energierekening) en er moet financiële dekking gevonden worden voor compensatie voor betalers van de vermogensrendementsheffing, waarmee de afgelopen jaren miljarden euro's onrechtmatig geïnd zijn. Ook wil de Kamer meer geld voor Defensie.

Vrijdag wordt besloten of de Voorjaarsnota erdoor komt

De verwachting is dat de vier regeringspartijen er deze week uitkomen. De Voorjaarsnota zou dan vrijdag door de ministerraad kunnen worden goedgekeurd.

FNV blijft kritisch. De grootste vakbond in Nederland pleit al jaren voor een minimumloon van 14 euro per uur en dat wordt lang niet bereikt met de aangekondigde verhoging. Daarnaast zou de verhoging al deze zomer kunnen beginnen, betoogt FNV.

CNV: 'Beter als minimumloon in één keer verhoogd wordt'

Volgens CNV zou beter zijn om het minimumloon in één keer te verhogen nu de prijzen hard stijgen, maar vicevoorzitter Patrick Fey noemt het 'goed nieuws' dat de eerste stap eerder komt. Ook moet de AOW volledig gekoppeld blijven aan het minimumloon, vindt CNV.

Bron: ANP