Verhoging rente op studielening gaat niet door
De rente op studieleningen gaat niet omhoog. Het kabinet ziet van dat plan af nu de Eerste Kamer het dreigt te dwarsbomen.
Het kabinet wilde de rente op studieleningen vanaf volgend jaar baseren op de tienjaarsrente in plaats van de vijfjaarsrente. De hogere renteopbrengsten moesten ervoor zorgen dat het leenstelsel betaalbaar blijft en de schatkist tegen een stootje kan, betoogde D66-minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.
Studenten en de oppositie liepen de afgelopen tijd te hoop tegen de renteverhoging. Ook de achterbannen van regeringspartijen CDA en D66 roerden zich.
Grote zorgen van D66
De Tweede Kamer, waar de regeringscoalitie de gelederen nog gesloten hield, stemde met de hakken over de sloot in. Maar groen licht van de Eerste Kamer is uit zicht door het verzet van de afgesplitste VVD-senator Anne-Wil Duthler en de 'grote zorgen' van D66. De senatoren van die partij hadden van hun partijcongres opdracht gekregen de renteverhoging tegen te houden.
Van Engelshoven kondigde vorige week, toen ze constateerde dat draagvlak voor haar plan in de Eerste Kamer ontbrak, aan dat aan de ministerraad voor te leggen. Toen al leek er weinig anders op te zitten dan het voorstel in te trekken.
Nu de renteverhoging van de baan is, loopt de schatkist inkomsten mis die over enkele decennia zouden oplopen tot enkele honderden miljoenen. De ministeries van Onderwijs en Financiën willen niet zeggen of Van Engelshoven dat gat zelf moet stoppen of dat het geld elders wordt gezocht.
Geld lenen voor je studie
Waar moet je aan denken als je geld leent voor je studie?
Lees meer over geld lenen voor je studie
Bron: ANP