Verhuisboete
Stel: u wilt verhuizen. Opeens blijkt dat je tot 123 euro meer huur moet gaan betalen dan de vorige bewoner. Dat is de verhuisboete die dit kabinet voor huurders heeft ingevoerd.
Per 1 oktober 2011 zijn de maximumhuren in regio's met woningnood fors verhoogd. Het kabinet wil de huren van woningen voor huurders met een inkomen onder de 34.000 euro in steden als Leiden, Utrecht, Eindhoven, Amsterdam en nog tientallen andere plaatsen met een bedrag tot 123 euro per maand laten stijgen op het moment dat de woning vrijkomt.
De sociale huurwoningen in deze gemeenten hebben extra woningwaarderingspunten gekregen, waardoor men een veel hogere huur kan vragen. Deze sociale huurwoningen mogen maximaal met 73 euro per maand stijgen. Woningen met een hoge WOZ waarde zelfs tot 123 euro per maand.
Schaarstepunten
Afhankelijk van de WOZ-waarde per vierkante meter krijgen huurwoningen in deze gemeenten er namelijk 15 of 25 'schaarstepunten' bij. Hoe hoger de woningnood, hoe duurder de woning. En dat voelen starters en verhuizende huurders, die met de hoge huren te maken krijgen. Zittende huurders merken in eerste instantie niets.Meldpunten
De Partij van de Arbeid start per vandaag een meldpunt om ervaringen van huurders te verzamelen. Op www.verhuisboete.nl kunnen huurders melden als zij in de problemen komen door de nieuwe regeling van het kabinet. Met alle meldingen zal PvdA kamerlid Jacques Monasch Vervolgens in debat gaan met Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ook heeft het actiecomité 'Huurders Bedonnerd' een meldpunt opgericht. Ook op deze website kunnen mensen melden welke problemen er ontstaan door de te hoge huur. Het gaat dan om huurders met een huurcontract vanaf 1 oktober 2011 of huurders die willen verhuizen, maar de huren nu te hoog vinden. Het actiecomité zal deze verhalen verzamelen en aanvullen met gegevens over de verstopping op de huurmarkt en de Tweede Kamer de schadelijke gevolgen van dit huurbeleid laten zien. Dit meldpunt wordt ondersteund door de Nederlandse Woonbond.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
14Stel, je neemt je intrek in een nieuwe huurwoning, en dan blijkt opeens dat je tot 120 euro meer huur moet gaan betalen dan de vorige bewoner. Dat is de verhuisboete die dit kabinet voor huurders heeft ingevoerd. Per 1 oktober 2011 zijn de maximumhuren in regio's met woningnood fors verhoogd. Kan hier nog wat aan gedaan worden? Maandag 27 februari in Radar, 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1
Betreft de schaarstegebieden. Wordt gebruikt om het zogenaamde scheefwonen tegen te gaan . Wat doet het kabinet? 15 of 25 schaarstepunten extra opvoeren, zodat de maximale redelijke huur extra wordt verhoogd met 75 of 120 euro per maand. Dan huurders die een hoger inkomen hebben van 43.000,00 (peil 2010!) een extra verhoging doorvoeren van maximaal 5%! Het extra verhogen is alleen bedoelt om deze huurders mee te laten betalen aan de huurtoeslag van andere huurders. Want verhuurders moeten vanaf 2014 zelf een groot bedrag meebetalen aan de huurtoeslag. Het heeft dus niets te maken met schaarste of scheefwonen , maar om de andere huurders de strop aan te trekken tot zij zelf de huur niet meer kunnen betalen. Voorbeeld neem huur van netto 600.00 per maand . Verhoging b.v. 5 jaar 7%. Huur wordt dan 850.00. Een verhoging van maar liefst 250.00 per maand!!! Stel inkomen daalt in 2013 onder de 43000.00. Dan zal de huurder ondanks een veel lager inkomen nog 2 jaar lang een extra hoge huur moeten betalen!! Stel netto inkomen was 2100 wordt door ontslag 1700 netto per maand. Huurder heeft dan een netto huur ban 850.00! Dat is 50% van zijn inkomen! Dit moet echt gestopt worden.
Daar komt nog bij dat de punten voor veroudering afgeschaft zijn. Dus de huren voor oudere woningen zijn al opgeschroefd. Gevolg voor Amsterdam: bejaarde mensen wonen al heel lang op de derde etage, grote woning. Zij willen wel graag naar beneden verhuizen, maar wel in hun eigen buurt blijven wonen. Bij woningruil (particuliere huisbazen) gaan beide partijen meer dan 1000 euro betalen. Geen recht op huursubsidie. Dus iedereen blijft zitten waar hij zit en verroert zich niet.