Verhuurde woningen toch nog aangeboden - reactie Treehouse

treehouse-reactie-radar-checkt-24-9-2018-780.jpg

Hieronder kun je de reactie lezen van Treehouse op het item Radar checkt: Verhuurde woningen toch nog aangeboden van maandag 24 september 2018.

'Zoals toegezegd een e-mail met onze toelichting. TreeHouse is een internetbureau gespecialiseerd in de woningmarkt en bezit meerdere websites (o.a. huurwoningen.nl en kamers.nl) elk met een geheel eigen focus in de woningmarkt. 

Huurwoningen.nl en Kamers.nl zijn online huurwoningplatforms waar woningzoekenden en woningaanbieders samenkomen. Op deze sites kunnen makelaars gratis hun aanbod plaatsen, maar betaalt de woningzoekende. Op beide platformen staat aanbod van particuliere huiseigenaren, maar ook het aanbod van makelaars. Zowel huurwoningen.nl en kamers.nl doen absoluut niet aan scrapen van advertenties.

Onderzoek door Radar

Om terug te komen op het onderzoek wat Radar heeft gedaan naar zo’n 24 woningen en waaruit Radar concludeert dat er verouderd aanbod tussen zit:

Na contact met een makelaar bleek vorige week inderdaad verouderd aanbod te staan op zowel huurwoningen.nl als kamers.nl. We hebben hier direct actie op ondernomen door het aanbod dat via een oude en niet bijgewerkte koppeling doorkwam, te verwijderen. Inmiddels heeft Huurwoningen.nl een afspraak gemaakt met de leverancier van deze koppelingen (ook wel kantoorautomatiseerder genoemd). Afgesproken is dat we voortaan direct een melding krijgen van de leverancier wanneer een koppeling niet meer actief is. De koppeling zal vervolgens verwijderd worden zodat het aanbod dat via deze koppeling binnenkwam, niet meer getoond wordt op onze website.

Makelaars werken soms met meerdere kantoorautomatiseerders. De makelaar zet zijn beschikbare woningen middels een koppeling in dit kantoorautomatiseringssysteem wanneer hij deze woningen wil aanbieden op zowel zijn eigen website als op online woningplatformen. Makelaars kunnen in het systeem van hun eigen kantoorautomatiseerder aangeven naar welke websites zij hun aanbod doorplaatsen. Fouten kunnen optreden als een makelaar bijvoorbeeld switcht van systeem of als hij failliet is gegaan; de koppeling die deze makelaar had, wordt dan soms niet bijgewerkt. Ook komt het voor dat een makelaar zelf zijn aanbod in het systeem niet meer bijwerkt. 

Voorbeeld: via een kantoorautomatiseerder krijgen we het aanbod van een makelaar die 10 woningen online zet. Dit wordt automatisch verwerkt op onze website. 4 woningen worden verhuurd. De makelaar verandert zijn aanbod in zijn systeem naar 6 woningen. Dit wordt aan de hand van de koppeling automatisch bijgewerkt op onze site. Wanneer de makelaar switcht van kantoorautomatiseerder, wordt deze koppeling niet altijd afgemeld. Hierdoor blijven wij zijn aanbod via de oude koppeling ontvangen, terwijl ondertussen meerdere woningen verhuurd zijn. Pas als we een melding krijgen en we de koppeling daarna direct verwijderen, stopt ook het aanleveren van de woningen. 

Wij worden helaas niet altijd op de hoogte gesteld wanneer een koppeling niet meer up-to-date of actief is. Hierdoor kan het voorkomen dat er oud aanbod getoond wordt op de website. Wanneer wij een bericht krijgen dat de koppeling afgemeld moet worden, verwijderen we deze direct. Maar wij zijn hierin afhankelijk van een bericht van afmelding, aangegeven door de makelaar of kantoorautomatiseerder. Dit houdt in dat we hier helaas enkel reactief op kunnen acteren. Natuurlijk vinden we het uitermate belangrijk dat onze platformen up-to-date zijn, en daar doen we ons uiterste best voor. 

Wat doet Treehouse om het aanbod up-to-date aanbod te houden?

Op onze websites kan een woningzoekende bij de woning aangeven dat deze verhuurd of niet meer beschikbaar is. Zodra wij deze melding binnenkrijgen wordt dit direct door onze medewerkers gecontroleerd en verwerkt. 

Particuliere huiseigenaren die hun woning direct op onze site aanbieden, krijgen na 7 weken per mail de vraag om aan te geven of de woning/kamer nog te huur staat. Na 3 dagen komt deze herinnering nog een keer bij de verhuurder via een mail binnen. Of de woning nog te huur is, is heel simpel met een druk op de knop te beantwoorden. Wordt hier niet op gereageerd door de particuliere verhuurder, dan zorgen wij ervoor dat de woning 2 weken na onze laatste mail automatisch wordt verwijderd van ons platform. Dit doen we om het aanbod actueel te houden. 

Daarnaast hebben we directe koppelingen met makelaars (dus zonder tussenkomst van een kantoorautomatiseerder) om er voor te zorgen dat het aanbod zo actueel mogelijk is. Omdat het koppelen van de zogenaamde koppelingen mensenwerk is, zijn fouten niet onontkoombaar en blijven we hierin ook afhankelijk van de makelaar zelf. 

Dankzij de aangeleverde lijst van Tros Radar, kwamen we erachter dat kamers die verhuurd zijn ‘onder voorbehoud’ niet goed verwerkt worden. Momenteel werken we aan een technische oplossing voor Kamers.nl om ‘verhuurd onder voorbehoud’ goed te verwerken op onze website zodat dergelijke kamers niet meer getoond zullen worden. 

Bij alle woningen die wij ontvangen, wordt via Postcode.nl aan de hand van postcode en huisnummer gecontroleerd of het adres daadwerkelijk bestaat. Bestaat het adres niet, dan wordt de desbetreffende woning ook niet getoond. 

Nogmaals, we vinden het erg vervelend om te horen dat oud aanbod werd getoond op onze site en nemen deze klachten zeer serieus. Waar mogelijk ondernemen we direct actie. Verder werken we er dagelijks aan om ons aanbod zo up-to-date mogelijk te houden.'