background branding

Verkleurde sieraden? Vier tips om het te voorkomen

sieradenverkleuren.jpg

Goedkope sieraden verkleuren vaak sneller dan duurdere, massieve accessoires. Gelukkig is dat (grotendeels) te voorkomen. Radar legt uit hoe.

Koper, tin en zink: het zijn allemaal onedele metalen. Vooral deze metalen kunnen reageren op stoffen die bijvoorbeeld in parfum en bodylotion zitten. Ook de zuurgraad van je huid kan invloed hebben op de kleur.

De volgende tips zorgen ervoor dat jouw accessoires dof, zwart of groen worden.

1. Breng een beschermlaagje aan

Het kan helpen om een extra beschermlaag op je sieraden aan te brengen. Het meest gangbare hiervoor is blanke (nagel)lak. Breng in ieder geval een dun laagje aan over het deel van het sieraad dat in contact komt met je huid. 

2. Mijd vocht

De meeste sieraden haten water. Daarom is het aan te raden ze af te doen tijdens bijvoorbeeld douchen of zwemmen.

Sieraden van roestvrij staal kunnen wél tegen vocht. Maar ze kunnen dan weer niet goed tegen shampoo, parfum en chloor. Daarom kan je deze sieraden óók het best afdoen tijdens douchen of zwemmen.

3. Af tijdens slapen of sporten

Sieraden kunnen beter ook niet gedragen worden tijdens het slapen of sporten. In beide situaties komt namelijk zweet vrij, dat niet kan verdampen. Dat versnelt het oxidatieproces. 

3. Bewaar ze veilig

Het is om verschillende redenen belangrijk om je sieraden goed op te bergen. Allereerst doe je er goed aan om vochtige omgevingen, zoals de douche, te mijden. 

Ook is het een goed idee om sieraden los van elkaar in speciale sieradendoosjes op te bergen. Zo voorkom je dat sieraden met elkaar krassen, waardoor de beschermlaag minder snel slijt. 

Meer over