'Verkoop Huawei-smartphones ruim 40 procent afgenomen'

huaweiban-070619.jpg

Huawei lijkt in ons land veel last te hebben van alle negatieve publiciteit rond het bedrijf. Dat meldt zakenzender BNR. Verkoop van de Chinese telefoons zou meer dan 40 procent teruggelopen zijn. Ondertussen laat Facebook weten dat zijn apps niet meer standaard op de toestellen zullen zitten, en waarschuwt Google voor risico’s van een Huawei-ban.

Facebook-apps niet meer standaard op Huawei-smartphones

Op nieuwe smartphones van Huawei worden apps van Facebook, zoals Facebook, Instagram en Whatsapp niet langer standaard geïnstalleerd. Op Huawei-apparaten waar de apps al wel zijn geïnstalleerd blijft Facebook updates uitvoeren.

De ban van Facebook betekent een nieuwe klap voor Huawei.De maatregel van Facebook houdt verband met de Amerikaanse ban op het Chinese techbedrijf. Huawei werd door de regering-Trump eerder op een zwarte lijst geplaatst. De VS vertrouwen het bedrijf niet, omdat het zou kunnen dienen als spionagevehikel van de Chinese overheid. Verschillende Amerikaanse bedrijven schortte leveringen aan Huawei op.

Kopers van de huidige Huawei-telefoons waar Facebook niet vooraf is geïnstalleerd, kunnen deze nog steeds downloaden. Maar ook dit kan op termijn veranderen als Huawei door de maatregelen mogelijk ook geen toegang meer krijgt tot de Play Store van Google.

Teruglopende verkoop en nieuw besturingssysteem

Huawei heeft last van alle negatieve publiciteit. Dat meldt zakenzender BNR. De sites Telefoonabonnement.nl, Telefoon.nl, Tweakers en BelSimpel.nl melden een terugloop van meer dan 40 procent in de verkoop van Huawei-telefoons. 'Het is opvallend dat het hard is teruggelopen, het is ruim 40 procent', zegt mede-eigenaar Jeroen Elkhuizen van BelSimpel.nl tegen de BNR.

Naast de Facebook-ban en het Amerikaanse wantrouwen werd aangekondigd dat het bedrijf geen gebruik meer mag maken van besturingssysteem Android. 

Google waarschuwt voor risico's Huawei-ban

De nationale veiligheid kan in gevaar komen als de Verenigde Staten de ingrijpende uitvoerbeperkingen op het Chinese Huawei doorzetten. Dat zou het Amerikaanse techbedrijf Google aan de regering-Trump hebben laten weten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen.

Door een ban zou Google zijn Android-besturingssysteem niet meer kunnen updaten op smartphones van Huawei. Het zou de Chinezen ook uitnodigen om met een eigen besturingssysteem te komen. Volgens Google zou vergelijkbare Chinese software vatbaarder zijn voor hacks. Huawei zelf heeft al aangegeven 'zeer snel' met een eigen besturingssysteem te kunnen komen. Google probeert op zijn beurt zaken te blijven doen met Huawei.

De techreus zou er in Washington op aandringen om vrijstelling te krijgen van de Huawei-ban. Deze werd door de VS ingesteld nadat handelsbesprekingen tussen de VS en China waren vastgelopen. Meerdere techbedrijven zeiden eerder al de gevolgen te vrezen van de maatregelen tegen het Chinese technologieconcern.

Bron: ANP MediaWatch /  BNR