Verkoopster gevaarlijke zwarte zalf veroordeeld

Rineke van den B, de verkoopster van de zwarte zalf die volgens haar kanker zou genezen, is door het OM veroordeeld. Van den B. krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur met een proeftijd van 2 jaar.

Radar liet in 2012 zien dat de zalf geen kanker geneest, maar in sommige gevallen zelfs verminkingen tot gevolg heeft.

In de uitzending lieten we zien dat de verkoopster verkondigt dat zwarte zalf huidkanker verwijdert en geneest. Deskundigen uitten zich toen zeer kritisch over de zalf. Na de uitzending is de vrouw aangehouden op verdenking van oplichting en verkoop van voor de gezondheid schadelijke waren.Gevaarlijk voor de gezondheid

Volgens het Openbaar Ministerie bevat de zalf zinkchloride dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. De politierechter was dat met het OM eens, omdat rapporten van deskundigen bevestigen dat het om schadelijke stoffen gaat. Bovendien is geen sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker.

De officier van justitie laat tijdens de zitting weten: 'Zalf die kanker geneest, wat zou dat toch mooi zijn. Iedereen blij. De ziekte die hard op weg is om volksvijand nummer één te worden. Helaas, het is ook niet waar. Zwarte zalf is geen zalf die kanker geneest, zwarte zalf is schadelijk voor de mens, zwarte zalf is schadelijk voor u en voor mij. Als u deze zalf op uw huid smeert kan het zeer schadelijke gevolgen hebben'.Lagere straf

De uiteindelijk straf is lager uitgevallen dan de 240 uur onvoorwaardelijke straf die door het OM was geëist. De rechtbank van Rotterdam laat aan Radar weten dat de politierechter van mening is dat de vrouw geen kwalijke intentie heeft gehad met de verkoop van de zalf.

Politierechter Mr. J. Boek tijdens de zitting: 'Kun je zeggen dat de waren schadelijk zijn als er niemand is die zegt 'ja maar bij mij is het misgegaan'? Een stof die in objectieve zin gevaarlijk is, is een voor de volksgezondheid schadelijk waren in de zin van de wet. Het is dus niet nodig dat ook bewezen wordt dat de desbetreffende stof ook daadwerkelijk iemands gezondheid heeft geschaad'.

Volgens de politierechter had de verkoopster wel kunnen weten dat het product omstreden is, aangezien het in de Verenigde Staten en Duitsland verboden is. Het OM neemt het de verkoopster vooral kwalijk dat kwetsbare mensen bloot werden gesteld aan de stof.

Bron: TROS Radar