Verleng de levensduur van je wasmachine met deze tips
In veel gezinnen staat de wasmachine dagelijks aan. We kunnen eigenlijk niet zonder, dus het is slim om ervoor te zorgen dat dit apparaat zo lang mogelijk mee gaat. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet die de levensduur van je wasmachine kunnen verlengen.
Tips
Hoe lang je wasmachine meegaat hangt natuurlijk af van het merk en type, maar ook hoe goed je hem onderhoudt en hoe voorzichtig je ermee omgaat.
- Stop de wasmachine niet te vol. Regelmatig te veel kleding in de trommel doen, kan slijtage veroorzaken.
- Controleer van tevoren of er geen voorwerpen, zoals geld en sleutels, in de zakken van je kleding zitten. Deze kunnen je trommel beschadigen. Wanneer je beha’s in de wasmachine stopt, doe er dan een netje omheen, zodat er geen behabeugels tussen de trommel en de machine terecht kunnen komen.
- Maak regelmatig de wasmachine schoon. Denk hierbij ook aan het schoonmaken van het wasmiddelbakje en het pluizenfilter.
- Plaats de wasmachine niet in een vorstgevoelige ruimte. Door vorst kunnen bepaalde onderdelen van de wasmachine, zoals elektronica en slangen, kapot gaan.
- Laat de deur van de wasmachine een tijdje open staan als de was klaar is. Zo kan de trommel drogen en voorkom je vieze geruen.
Vetluis
Een van de meest vervelende, maar vaak voorkomende problemen is een stinkende wasmachine. Deze vieze geur wordt veroorzaakt door de zogeheten vetluis. Dit is een bacterie die te zien is als een grijzige drab, die bijvoorbeeld onder de rubberen rand van je wasmachine zit.
Vetluis ontstaat doordat we tegenwoordig op steeds lagere temperaturen wassen en wasmachines steeds minder water gebruiken. Dit zorgt ervoor dat wasmiddelen niet goed genoeg opgenomen worden en zo ontstaan er zeepresten. Deze resten zijn een goede voedingsbodem voor vetluis. Gelukkig is dit probleem goed op te lossen en zelfs te voorkomen met deze tips:
- Draai regelmatig een kookwas. Door eens in de maand de machine (leeg of met handdoeken, theedoeken of beddegoed) te laten draaien op 90° of 95° te draaien worden vuil- en zeepresten, vetluis en schimmel losgeweekt en verwijderd.
- Houd je aan de dosering die vermeld staat op de verpakking van het wasmiddel. Je gebruikt al gauw teveel, waardoor er onnodig zeepresten achterblijven.
- Extra spoelen tijdens een wasbeurt kan ervoor zorgen dat vuil- en wasmiddelresten verdwijnen.
Voorkom kalkaanslag
Een verwarmingselement met kalkaanslag heeft meer moeite met het opwarmen van het water en dit kost daardoor meer energie. Het ontkalken van de wasmachine is eigenlijk alleen nodig in gebieden met hard water. Hier controleer je hoe hard het water in jouw gemeente is. Het beste is om te voorkomen dat je kalkaanslag krijgt in de wasmachine.
- Zorg voor een verwarmingselement met een antikalkcoating, hierdoor hecht kalk minder snel.
- Gebruik waspoeder voor lichte was die hygiënisch schoon moet worden en vloeibaar wasmiddel voor de bonte was.
- Kalkaanslag ontstaat door verhitting. Was daarom zo vaak mogelijk op lage temperaturen.
De meeste wasmiddelen bevatten al een ontkalker. Wil je de wasmachine toch ontkalken, dan hoef je daar geen dure producten voor aan te schaffen. Een scheutje natuurazijn of soda in het wasverzachterbakje is al voldoende.
Bron: Consumentenbond