background branding

Verlieslijdend Air Berlin vraagt faillissement aan

air-berlin-faillissement081517.jpg

De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft faillissement aangevraagd. Nu de Arabische grootaandeelhouder Etihad gezegd heeft geen financiële steun meer te zullen verlenen, ziet het bedrijf naar eigen zeggen geen toekomstperspectief meer.

Alle vluchten kunnen voorlopig doorgaan, mede dankzij een overbruggingskrediet van de Duitse overheid. Dat is belangrijk omdat het bedrijf daarmee in staat wordt gesteld kopers te zoeken voor levensvatbare onderdelen. Onder meer branchegenoot Lufthansa heeft al belangstelling getoond.

Verlies ondanks reorganisaties

Air Berlin lijdt al jaren verlies, ondanks een reeks reorganisaties. Vorig jaar kwam het tekort op 780 miljoen euro. Steun van zijn kapitaalkrachtige partner uit Abu Dhabi hield het bedrijf tot dusver in de lucht. Ook hielp mee dat Lufthansa vorig jaar op huurbasis een deel van de vloot overnam, inclusief bijbehorend personeel.

Meer luchtvaartmaatschappijen in de problemen

Etihad is evenwel bezig de investeringen die gedaan zijn onder de eerder dit jaar ontslagen topman James Hogan kritisch tegen het licht te houden. Ook het Italiaanse Alitalia vecht tegen een naderend faillissement omdat de Arabieren de geldkraan hebben dichtgedraaid.

Bron: ANP