Verliespolis stelt Delta Loyd ultimatum

Stichting Verliespolis, opgericht na onze eerste uitzending (6 november 2006) over woekerpolissen, maakte op 17 december in onze uitzendig bekend dat ze inmiddels bij 1 verzekeraar, Delta Lloyd, een ultimatum heeft gesteld. De verzekeraar heeft vanmiddag een brief gekregen van Verliespolis waarin Verliespolis de verzekeraar een voorstel doet tot een regeling omtrent de beleggingsverzekering Delta LIfe.  

De Stichting Verliespolis heeft bij Delta Lloyd grote tekortkomingen geconstateerd in deze beleggingsverzekering. De Stichting heeft Delta Lloyd voorgesteld om de polissen te repareren en de geleden schade bij haar klanten te compenseren. Tot 21 december heeft Delta Lloyd de mogelijkheid om over het voorstel met Verliespolis in gesprek te gaan. Mocht de verzekeraar hier niet tijdig op ingaan, dan zal Verliespolis de eerste proefprocedure starten bij de Ombudsman Financiele Diensten (Klachten instituut Financiele Diensten, Kifid).

Verliespolis liet verder weten dat er eindelijk met twee andere verzekeraars een overleg is gestart over een regeling voor klanten die bij deze verzekeraars een beleggingspolis hebben. Verliespolis wil de namen van de verzekeraars nog niet geven, dit om de onderhandelingspositie niet te frustreren. Als op 1 arpil 2008 hierover nog geen akkoord is bereikt, stapt Verliespolis naar de rechter.

Ook liet Verliespolis weten dat mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben, hun inschrijfkosten voor Verliespolis kunnen verhalen op deze verzekering. De inschrijfkosten zijn 25 euro per persoon en voor leden van Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en VEB bedragen deze kosten 20 euro.

GeschiedenisHet is alweer ruim een jaar geleden dat we voor het eerst berichtten over de Woekerpolisaffaire. 6,5 miljoen mensen hebben een beleggingspolis, waarvan veel polissen nooit het rendement zullen halen dat door de verzekeraars is voorgespiegeld. Sterker nog: heel veel mensen zullen zelfs onder de nul uitkomen. De waakhond financiële diensten, de AFM, heeft het vorig jaar heel duidelijk voorgerekend: gemiddeld 40% van de inleg wordt niet belegd, maar gaat op aan onkosten.

Na onze eerste uitzending (6 november2006) is stichting Verliespolis opgericht. Doel: het recht halen voor de 100 duizenden mensen met een woekerpolis. Wat is daarvan terecht gekomen? Stichting Verliespolis wordt opgericht. De Consumentenbond, VEB en Vereniging Eigen Huis steunen deze stichting. Voor 25 euro per lid belooft Verliespolis op de bres te springen voor mensen met een woekerpolis. Inmiddels hebben 80.000 mensen zich aangemeld.

In Engeland was ook ooit een soort woekerpolisaffaire. Daar trad de Financiële Ombudsman daadkrachtig op. Zonder tussenkomst van een rechter werden de mensen gecompenseerd. Verliespolis maakt in januari van dit jaar bekend ook zaken voor te leggen aan de Nederlandse Ombudsman Financiële Diensten. Deze man, door verzekeraars betaald, geeft in onze uitzending op 8 januari 2007 toe niet zo sterk te kunnen zijn als zijn Britse collega.

Op 28 mei (2007) maakt Radar in een uit twee delen bestaande uitzending duidelijk dat ook veel pensioensverzekeringen een woekerpolis zijn. Verliespolis doet naar aanleiding hiervan wederom een oproep aan mensen om zich aan te melden. Inmiddels blijkt in dezelfde uitzending van 28 mei dat de Ombudsman Financiële Diensten, aan wie Verliespolis woekerpoliszaken wil voorleggen, al eerder niet echt hoopvolle uitspraken heeft gedaan die in het voordeel zijn van de consument.

Ondertussen heeft de nieuwe Minister van Financiën, Wouter Bos, aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de Woekerpolis affaire. Een half jaar verder is er nog altijd geen onafhankelijk onderzoek gestart en horen we maar niets van Verliespolis. Vandaag heeft de stichting dus aangegeven dat Delta Lloyd in onderhandeling moet treden met Verliespolis en dus tot 21 december 2007 de mogelijkheid krijgt om hier op in te gaan.

Een andere stichting, Woekerpolis Claim, die ook is opgericht naar aanleiding van onze eerste uitzending (6 november 2006) heeft inmiddels een zaak bij de rechter liggen: Nationale Nederlanden.

De Stichting is inmiddels ook een voorbeeldzaak begonnen aangaande de Op Maat Hypotheek van de Rabobank

Op de website van de stichting Woekerpolis Claim vindt u een document met tips over hoe u uw woekerpolis kunt repareren en daarmee zelf al enigszins de kosten van de polis kunt drukken.