background branding

Verminder je plasproblemen met capsules van 30 euro?

Met een pakje capsules van 30 euro zou je een heel eind van je plasproblemen kunnen afkomen. Dat belooft Granufink Prosta van Bional, maar werken de dure capsules ook echt?

Mannen die frequent overdag en 's nachts moeten plassen, een abnormale aandrang tot plassen hebben en last hebben van nadruppelen, zouden dat met behulp van Granufink Prosta kunnen verminderen.

Lucratief verdienmodel

Granufink Prosta is een kruidengeneesmiddel met 'actieve ingrediënten'. Een belletje naar de klantenservice als consument leert dat die 'actieve ingrediënten' bestaan uit pompoenpitpoeder en -olie en zaagpalmextract. De klantenservice zegt dat het kruidengeneesmiddel moet zorgen dat het volledig ledigen van de blaas, een zwakkere urinestraal of nadruppelen, beter gereguleerd wordt. Daardoor zou de aandrang om te plassen moeten verminderen. De klantenservice eindigt dat als je eenmaal bent begonnen aan Granufink Prosta, je er niet mee kan stoppen. Dat is dan een lucratief verdienmodel, want met drie pillen per dag betaal je op jaarbasis 251 euro.

Dit werkt niet

We leggen het product voor aan Michael Kortleve van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Hij is uroloog en hij zegt dat 'als je er in gelooft, dat het dan werkt'. 'Het is een placebo-effect. Dit is een kruidenmengsel waarbij de werkzaamheid alleen bepaald is door de gebruikerservaringen en niet door klinische onderzoeken.' Het werkt dus niet.

Waarom 's nachts uit bed?

Oudere mannen die 's nachts vaker uit bed moeten hebben last van een vergrote prostaat, dat is de klier bij de plasbuis en de blaas, zo legt Kortleve uit. 'Als de klier vergroot is, kan het plassen moeilijker worden.'

Kortleve vertelt dat het heel gewoon is dat mensen vaker uit bed gaan naarmate ze ouder worden. 'Mensen van 70 en ouder gaan gemiddeld twee tot drie keer per nacht uit bed om te plassen. Afhankelijk van de hinder die je daarvan ondervindt, kan je je daarvoor laten behandelen. Je moet er voor waken dat fabrikanten van pillen gaan bepalen of 's nachts plassen een ziekte is of niet.