background branding

'Verpakking staatswiet moet onaantrekkelijk zijn'

staatswiet-verpakking-02102019.jpg

De overheid gaat vanaf 2021 experimenteren met de regulering van de teelt, distributie en verkoop van cannabis. De NRC brengt woensdag de eerste regels voor het experiment naar buiten: de verpakking van de wiet moet zó onaantrekkelijk zijn, dat wordt voorkomen dat mensen die 'niet van plan waren' wiet te gebruiken, het toch kopen. 

Dit blijkt uit een voorstel voor het experiment met wietteelt dat dinsdag in consultatie is gegaan. Verdere details, zoals wie de wiet gaan telen, zijn nog onbekend. 

Eisen aan verpakking

De eisen waar de verpakking aan moet voldoen zijn vrij specifiek. Zo moet de verpakking transparant zijn of één dekkende kleur bevatten, wat gedurende het hele experiment niet mag veranderen. Verder moeten de etiketten tenminste 30 procent van het oppervlak van de verpakking beslaan en mag het alleen in lettertype Helvetica getypt zijn. Ook moeten er gezondheidswaarschuwingen op de verpakking, maar er mag niet vermeld worden welke effecten het gebruik van wiet heeft. 

Voor of tegen staatswiet?

Zouden de gevolgen van staatswiet positief of negatief uitvallen voor de Nederlandse samenleving? Radar vroeg het in een poll en aan een cannabisdekundige. Bekijk het artikel hier. 

Nederland aan de staatswiet: tegen drugscriminaliteit of voor drugsgebruik?


Bron: ANP Mediawatch / NRC