Verpakkingsvrij winkelen is populair: ‘We gaan het wiel opnieuw uitvinden’

12052022-verpakkingsvrij-boodscchappen.jpg

Met je eigen potten, bakjes en zakjes naar de winkel. Een beeld van vroeger, maar wellicht ook een beeld van de toekomst. Bij steeds meer zaken is het mogelijk om verpakkingsvrij boodschappen te doen, maar wat vinden klanten daarvan? We vroegen het aan het Radar Testpanel.

Via een poll stelden we de vraag of mensen vaker verpakkingsvrij boodschappen zouden doen als meer winkels dit aan zouden bieden. 67 procent van de ruim 1500 deelnemers gaf aan nu al verpakkingsvrij te winkelen óf dit te willen doen. 

'De plastic berg na het koken is zo groot, maar niet nodig.' Respondenten verbazen zich over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal om hun boodschappen. Dubbele verpakkingen om koekjes, in plastic verpakte ongesneden groenten en Griekse yoghurt in plastic emmertjes in plaats van pakken, 'het draagt allemaal bij aan de plastic soep'. 6 procent geeft aan nu al veel verpakkingsvrij te winkelen om deze reden. 

Voor mij wordt het een sport om met eigen bakjes en zakjes te gaan winkelen. Ik krijg ook heel vaak positieve reacties van andere klanten.
- Polldeelnemer

Het inmiddels in bijna iedere supermarkt verkrijgbare nylon netje is een populair hulpmiddel op de weg naar 'zero waste'. De 30 procent die nu wel al een beetje verpakkingsvrij winkelt, maar dat meer zou willen doen, maakt hier dankbaar gebruik van. Misschien een tip voor de 32 procent die het nog niet doet, maar het wel zou willen doen? 

Tijdsbesparing, lastig te openen verpakkingen en minder verspilling

Naast het klimaatvoordeel noemen respondenten meer positieve gevolgen van een verminderd gebruik van verpakkingen. Zo scheelt het een wandeling naar de afvalcontainer, omdat de prullenbak minder snel vol is. Ook wordt er tijd bespaard bij het uitpakken van de boodschappen. Als potten en bakjes al in de winkel worden gevuld, kunnen die bij thuiskomst direct de voorraadkast in. 

Een aantal deelnemers zegt moeite te hebben met het openen van de voorgefabriceerde verpakkingen, die onhandigheid valt weg bij gebruik van de eigen, herbruikbare verpakkingen. Daarnaast is het voor kleinere huishoudens en alleenstaanden makkelijker om gedoseerd producten in te kopen, waardoor er minder voedsel ongebruikt de prullenbak in verdwijnt. 

We gaan het wiel opnieuw uitvinden. Vroeger was dit heel normaal!
- Polldeelnemer

De invoering van verpakkingsvrij winkelen zou als progressie kunnen worden gezien, maar volgens een aantal deelnemers van de poll gaan we eerder terug in de tijd. 'Zo ben ik groot geworden. Emmertje voor de eieren en zuivel, tas voor de markt, suiker ging in papieren zak en vlees werd dubbel in papier verpakt. Mag van mij weer terug komen, geen problemen mee.'

Onhygiënisch, onhandig en onnodig

'Waarom zou je niet voor zijn?', vraagt een pollrespondent zich af. Voor meer dan een derde van de respondenten wegen de nadelen toch zwaarder dan de voordelen. 'Veel te veel gedoe.'

Vooral om de hygiëne zijn er zorgen. 'Iedereen zit er met zijn jatten aan, gooit teveel opgeschepte nootjes weer terug of laat het op de grond vallen.' De supermarkt zou één grote smeerboel worden, denken sommige deelnemers. Ook kunnen de houdbaarheidsdata niet duidelijk worden aangegeven. 

Verder is het, vooral voor mensen die wat slechter ter been zijn, 'geen doen' om telkens een tas vol potten mee naar de supermarkt te slepen. Het zou zelfs voor meer gebruik van de auto zorgen, veronderstelt iemand, omdat lopend of met de fiets naar de supermarkt gaan dan te zwaar is. Zeker niet iedereen is dus voor het laten gaan van verpakkingen.

Zeventig jaar geleden kocht je alles verpakkingsvrij bij de kruidenier. Zijn kat likte aan de ham en de muizen vierden feest in de baal suiker.
- Polldeelnemer

Hygiëne en gewicht

De meningen over het verpakkingsvrij boodschappen doen zijn dus verdeeld, maar naast argumenten worden er ook veel vragen gesteld. Ook de mensen die zelf meer verpakkingsvrij zouden willen winkelen, zeggen hun twijfels te hebben bij de hygiëne. Daarnaast wordt de vraag gesteld hoe het exacte gewicht dat je koopt wordt bepaald. Jouw potje is misschien wel twee keer zo zwaar als die van je buurman. 

Statiegeldsysteem en een afgeschermde tapwand

Gelukkig denken onze deelnemers ook in oplossingen. Zo wordt een statiegeldsysteem voor potten en bakjes geopperd. Op die manier gebruikt iedereen dezelfde bakken en is dus het gewicht altijd hetzelfde. Ook wordt er gedacht aan een systeem waarbij de winkelmedewerker de producten ‘tapt’, zodat niet iedereen er met zijn handen aan gaat zitten. 

Over de poll over verpakkingsvrij boodschappen doen

De poll is tussen 7 april en 26 april 2022 door 1575 mensen ingevuld. Wil jij ook je mening en ervaringen met ons delen? Meld je dan aan voor het Radar Testpanel, een groep van ruim 75.000 consumenten door het hele land. Zo'n twee keer per maand ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan onze onderzoeken.