Verpleegkundigen in actie tegen administratieve rompslomp

verpleegkundigen-administratie-rompslomp-201117.jpg

Duizenden verpleegkundigen en verzorgenden bij verschillende instellingen in heel het land voeren maandag actie om de administratieve rompslomp in de zorg te verlagen. Onnodige administratie laten zij liggen. Daardoor blijft er meer tijd over voor patiënten. 'De actie loopt heel goed', zegt een woordvoerster van beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN.

Volgens haar laten de actievoerders de urenregistratie zitten, de doelgroepenregistratie en de mappen voor de inspectie. Ook voeren de zorgmedewerkers gesprekken met werkgevers over de problemen waar ze tegenaan lopen. Staken doen ze niet, omdat daar patiënten en cliënten onder lijden. Volgens de zegsvrouw van V&VN lopen de administratieve lasten de spuigaten uit.

V&VN pleit voor noodplan om personeelstekort aan te pakken

V&VN pleit voor een noodplan om het personeelstekort in de zorg aan te pakken, maar wil ook klachten inventariseren en overbrengen aan het verantwoordelijke ministerie. Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ en oud-minister van Volksgezondheid, was maandagochtend te gast in het actiecentrum van V&VN.

Patiëntenfederatie Nederland steunt de actie

Patiëntenfederatie Nederland steunt de actie. Volgens de organisatie zijn de vele regels waar verpleegkundigen mee te maken hebben vaak niet in het belang van de patiënt. 'We moeten af van onnodige registraties. Registreren om te registreren is niet goed. Ik ben blij dat de wijkverpleegkundigen dit nu op deze manier aan de kaak stellen. Hopelijk kunnen we er samen iets aan doen', zegt Dianda Veldman, directeur bij de patiëntenorganisatie.

GGZ start campagne om de administratieve rompslomp in de zorg te verminderen

Bron: ANP