background branding

Verplichte APK voor caravans en aanhangwagens

Caravans, aanhangwagens en tractors zullen in de toekomst verplicht gekeurd moeten worden voordat ze de weg op mogen in Europa. Het Europees Parlement (EP) stemde dinsdag in Straatsburg in met minimumeisen voor deze regelmatige keuringen en controles. Dit moet de verkeersveiligheid in Europa vergroten.

Ook motoren zullen in de toekomst een APK moeten ondergaan. Tientallen motorrijders waren naar Straatsburg gekomen om tegen de plannen te protesteren, maar dat mocht niet baten. Een nipte meerderheid stemde in met de verplichte keuring.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp, zelf motorrijder, reageerde teleurgesteld op de stemming. 'Slechts zelden is een technisch mankement aan een motor de oorzaak van een ongeluk. Veel motorliefhebbers koesteren juist hun bezit.''Onzin'

Zijn collega van de ChristenUnie, Peter van Dalen, vindt de verplichte keuring ook onzin. 'Met veiligere infrastructuur en verantwoord rijgedrag verbetert de verkeersveiligheid in Europa wel. Laten we ons daarop richten in plaats van een onnodige verplichte keuring in te voeren die consumenten ook nog eens handenvol geld kost!'Onderhandelingen

Nu het EP zijn standpunt heeft ingenomen, beginnen de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie. De lidstaten van de EU, waaronder Nederland, zien vooralsnog niets in meer APK. De voordelen voor verkeersveiligheid en milieu wegen niet op tegen de hoge kosten voor burgers en bedrijfsleven, menen zij.

Bron: ANP