Verplichte opvoedcursus voor baasjes 'risicohonden'

opleiding_cursus-hond-agressief-18517-780.jpg

Baasjes van honden die een gevaar kunnen vormen voor mens en dier moeten voortaan verplicht een opvoedcursus volgen.

De maatregel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor zogeheten hoogrisicohonden gaat volgend jaar in. Het gaat hierbij om de eigenaren van honden die op de lijst van zogeheten risicohonden staan, en geen erkende stamboom hebben. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken gaat het vooral om 'look-a-likes' en kruisingen. De precieze uitwerking van het plan is nog niet bekend, maar de eigenaar zal zelf op zoek moeten naar een geschikte cursus.

Fok en invoer gevaarlijke hondenrassen verbieden

Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden. Ingrijpen tegen hoogrisicohonden is daarom geboden, vindt hij. Van sommige van deze gevaarlijke hondenrassen wil hij de fok en de invoer helemaal verbieden. Hij wijst erop dat andere Europese landen Nederland daarin al voorgingen.

Meldpunt bijtincidenten met honden

Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een meldpunt instellen. Met die gegevens kunnen gemeenten een baasje van een hoogrisicohond bijvoorbeeld verbieden nog langer zo'n hond te houden. Ook kunnen ze een muilkorf of een hondenlijn voorschrijven. Ze kunnen verder plaatsen aanwijzen waar geen enkele hoogrisicohond mag komen, zoals een speeltuin of kinderboerderij.

Vervolging voor ophitsen hond

Van Dam zou ook graag zien dat het makkelijker wordt om iemand te vervolgen die een hond ophitst om iemand aan te vallen. Daarover gaat hij in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie.

Stafford en pitbull bovenaan risicolijst

Om de maatregelen mogelijk te maken heeft de staatssecretaris een lijst opgesteld van hondenrassen die hij onder de hoogrisicohonden schaart. Op de lijst staan onder andere de stafford en de pitbull. Zodra fokkers erin slagen een ras minder agressief te maken, kan zo'n ras weer van de lijst. De ooit beruchte rottweilers en boxers bijvoorbeeld worden ook niet langer als een gevaar gezien.

Bron: ANP

Meer over