'Verruim openingstijden winkels in aanloop naar kerst'

kalverstraat-kerstinkopen-780.jpg

Winkeliers kijken nu al met angst en beven uit naar de zaterdagen voor Kerstmis en oud en nieuw. Zowel eerste kerstdag als nieuwjaarsdag valt op maandag. Gezien de beperktere mogelijkheden voor winkels om op zondag open te zijn, kan dat op zaterdag tot extreme drukte leiden, waarschuwt Detailhandel Nederland.

Winkels moeten doorgaans op kerstavond vroeger dicht dan anders, terwijl ze op zondag pas na het middaguur open mogen gaan. Detailhandel Nederland vraagt zich af of dit wel past bij de situatie dit jaar. Gemeenten zouden er volgens de winkeliersvereniging goed aan doen de openingstijden te verruimen, en bijvoorbeeld een extra koopzondag toe te staan in december.

Net op tijd

'Het lijkt vroeg om het nu al over kerst te hebben maar we zijn juist net op tijd', stelt Detailhandel Nederland. Gemeenten moeten de tijd krijgen om maatregelen te treffen.

Sommige plaatsen, zoals Groningen, hebben volgens de brancheorganisatie al het goede voorbeeld gegeven door de openingstijden op zondagochtend te verruimen.

Bron: ANP