'Verstandig om als jonge bestuurder een nieuwere auto te kopen'

jongeren-auto-kopen-10092019.jpg

Jonge bestuurders moeten zich bij de zoektocht naar een auto niet te veel richten op oude auto's. Die zijn weliswaar goedkoper in de aanschaf, maar brengen vaak veel extra kosten met zich mee, zoals een hogere WA-autoverzekering. Dat concludeert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van een eigen analyse van drie verschillende soorten auto's.

Geld.nl baseert haar onderzoek op een vergelijking tussen de Toyota Aigo, Volkswagen Golf en de Audi A3. 'Wie een oudere auto (tien jaar of ouder) koopt betaalt per jaar honderden euro's meer voor een WA autoverzekering dan wie diezelfde auto van vijf à zes jaar oud of zelfs gloednieuw koopt', aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl. 

Jongeren duurder om te verzekeren

Dat het duurder is om een oudere auto te verzekeren, komt vooral omdat verzekeraars zien dat jonge bestuurders met oudere auto’s meer schade veroorzaken. 'Jongeren met een oude auto blijken aanzienlijk meer schadelast te veroorzaken dan jongeren met een nieuwere auto', zegt een woordvoerder van Univé. Verzekeraars Nationale Nederlanden en OHRA geven daarnaast aan dat met een oude auto de kans op schade sowieso groter is. Een nieuwe auto heeft bijvoorbeeld meer hulpmiddelen om een aanrijding te voorkomen, zoals een antiblokkeersysteem.

Het algemene advies van Geld.nl aan jongeren is dus om een niet al te oude auto te kopen, omdat dit bespaart op zowel de verzekeringspremie als de schadekosten. 

LEES OOK:

Deze dingen zijn handig om in je auto te hebben

Kun je autoschade beter claimen of zelf betalen?

Bron: ANP / Geld.nl