background branding

Vertraagde Macbook? Met deze handige tricks versnel je ‘m weer!

macbook sloom site.jpg

Met al dat thuiswerken achter je (werk)laptop is de kans groot dat je laptop inmiddels heel wat trager is geworden dan deze aan het begin van de thuiswerkperiode was. Om ervoor te zorgen dat je geen kostbare tijd verspilt, geven wij je de beste tips om je laptop weer vliegensvlug te maken.

Eerder schreven we al over het versnellen van je Windows-computer. Mocht je hierop aan het werk zijn, lees dan vooral dit artikel. Een Macbook is echter heel wat anders opgebouwd en maakt weer gebruik van andere diensten, dus geven we je wat nieuwe tips en tricks om ook dit soort laptops weer op volle snelheid te krijgen. 

De beste tips voor een snellere laptop

Op je Macbook zelf is een handig menu te vinden dat al een paar tips geeft om je opslag in de gaten te houden en te beheren. Wanneer je op het appeltje klinkt, linksboven in het menu ga je daarna naar ‘Over deze Mac’ en dan klik je op ‘Beheer’. Hier kom je in een overzicht terecht. We lopen het met je door.

1. Bewaar in iCloud
Een eerste tip is al meteen puur gericht op gebruikers van Apple-producten: maak gebruik van je iCloud. Zodra je je iCloud-account hebt geactiveerd, vind je in de Finder op je laptop een handige map naar je iCloud-drive.

Door in het opslagmenu op ‘Bewaar in iCloud’ te klikken, klapt een menu uit waarin je vervolgens ‘Bureaublad en Documenten’, ‘Foto’s’ en ‘Berichten’ kunt selecteren. Door dit alles in iCloud te zetten, blijven alleen laatstgeopende en veelgebruikte bestanden fysiek op je laptop staan zodra er sprake is van ruimtegebrek.

2. Optimaliseer opslag
Door je opslag te optimaliseren, worden films en tv-programma’s die je al hebt bekeken automatisch van je Macbook verwijderd. Door dit te activeren worden ook alleen recente e-mailbijlagen bewaard en worden anderen vanzelf weggegooid. 

Bovendien kan alles dat verwijderd is, ook weer gemakkelijk gedownload worden door op het downloadsymbool te klikken dat je naast de verwijderde film of bijlage staat. 

3. Schoon documenten op
Door hierop te klikken, kom je terecht in een duidelijk overzicht van al je bestanden. De grootste bestanden zullen bovendien bovenaan staan, waardoor je meteen ziet welke bestanden het meeste opleveren om te verwijderen. 

Daarnaast krijg je ook een handig overzicht te zien van je downloads, niet-ondersteunende apps en een bestandskiezer. Deze laatste laat je per map op je computer zien hoeveel opslagruimte deze in beslag neemt. 

4. Leeg prullenbak automatisch
Een redelijk voor de hand liggende tip, maar zeker niet minder belangrijk. De gebruikte ruimte in je prullenbak kan namelijk aardig oplopen, terwijl dit enorm makkelijk te vermijden is. Één druk op de knop: prullenbak legen, en je laptop schiet weer wat in snelheid vooruit. 

5. Verplaats grote programma’s of bestanden naar een externe opslag
Gebruik maken van een externe harde schijf is altijd handig wanneer het aankomt op grote bestanden. Hoewel je namelijk veel over kunt zetten naar je iCloud, werk je soms ook met grote video’s of misschien editprogramma’s die je niet iedere dag nodig hebt, maar die wel je laptop enorm vertragen. 

6. Comprimeer bestanden
Bij het comprimeren van bestanden pak je deze als het ware in of ‘druk je ze samen’, waardoor bestanden kleiner van formaat worden en zo minder ruimte innemen. De bestanden tot een ‘zip’ gecomprimeerd, waarna het meestal de naam ‘Archief.zip’ krijgt. 
 
Je doet dit als volgt: houd de control-toets ingedrukt, terwijl je op het gewenste onderdeel klikt (rechtermuis). Vervolgens kies je ‘comprimeer’, waarna het zip-bestand wordt aangemaakt. Bovendien kun je ook willekeurige bestanden bij elkaar in een map zetten, waarna je die map comprimeert. Zo kun je dus gemakkelijk verschillende bestanden samen verzamelen en vervolgens verkleinen. 

7. Verwijder onnodige e-mail
Tot slot kan ook je e-mailinbox veel opslagruimte in beslagnemen. Want hoewel veel mensen gebruikmaken van online mailprogramma’s, wordt de mail-app van Apple-producten wel doorgaans gebruikt. 

Zorg er dus voor dat je dit in de gaten houdt. Wanneer je in de mail-app naar ‘postbus’ gaat, kun je kiezen voor ‘wis ongewenste reclame’. Als je de e-mail in je postbus Prullenmand niet meer nodig hebt, kies je 'Postbus' en dan 'Wis verwijderde onderdelen'.

Harde schijf vervangen voor een SSD

Een andere en veelvoorkomende reden van een trage laptop is dat de harde schijf van je laptop vol zit. Hoewel vrijwel altijd wordt aanbevolen om dan je harde schijf te vervangen voor een SSD met meer opslag, is dit bij Macbooks en andere Apple-producten niet aan te raden. 

Apple heeft namelijk als vaste regel dat je garantie vervalt, zodra je een van hun producten open hebt gemaakt. Je loopt hiermee dus het risico dat wanneer er later iets anders met je laptop aan de hand is dat niet jouw schuld is, je hiervoor de volle prijs moet betalen. Apple is namelijk van mening dat het zelf openen van je Apple-product andere schade kan veroorzaken.