Vervuilde kranen (Achtergrond)
In Nederland hebben we zo ongeveer het schoonste water van Europa. Wij Nederlanders drinken ons water dan ook rechtstreeks uit de kraan. Maar is dit wel zo gezond? Het gerenommeerde instituut TUV testte voor Radar zes verschillende, willekeurig, gekochte kranen.
In Nederland gelden normen voor drinkwater. Zo mag het water maximaal 0,01 mg lood bevatten per liter. En voor de hoeveelheid nikkel geldt dat deze niet hoger mag zijn dan 0,02. Jacob de Boer, hoofd van het IVM, het instituut voor milieuvraagstukken van de VU, vertelt hoe de norm is opgebouwd. 'De norm is vastgesteld op basis van dierproeven. We nemen een maximale dosis die geen effect heeft bij ratten. Deze vermenigvuldigen we met een factor 10 om van ratten naar mensen te extrapoleren. Vervolgens nogmaals met een factor 10 omdat alle mensen verschillend zijn. Zo komen we tot de norm.'
De resultaten zijn als volgt:
KraanLoodNikkel
Plieger Start
0,007
0,009
Chicago0,013
0,02
Royal Doeco
0,006
0,015
Base S Line0,038
0,008
Opera Cristina0,0130,26
Grohe Touch0,017
0,009
Norm0,010,02
Wat betekent dit voor de consument met een dergelijke kraan in zijn of haar huis? De risico's van zo'n kraan laten zich vooral gelden bij baby's en zwangere vrouwen. Voor deze groep is de inname van lood mogelijkerwijs bijzonder schadelijk. Een belangrijk advies is dan ook om het water altijd kort, minimaal drie seconden, te laten stromen voordat u water tapt. Hiermee voorkomt u dat het water, dat enkele uren in de kraan heeft gestaan, in uw glas terechtkomt. Vooral dit eerste water kan schadelijke stoffen bevatten. Ook voor mensen met een nikkelallergie kan het drinken van water uit één van de vervuilde kranen schadelijk zijn. Ook aan deze mensen het advies om altijd het eerste water goed door te spoelen.
Lees hier de reactie van Grohe
Lees hier de reactie van Formido
Lees hier de reactie van VROM
Lees hier de reactie van Formido