Verwelkomen we weer toeristen uit China en VS?

200627 chinese toeristen.jpg

De 27 EU-lidstaten blijven verdeeld over een gecoördineerde heropening van hun grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU per 1 juli. Ambassadeurs krijgen tijd tot deze avond om te overleggen met hun regeringen. 'Voor Nederland is het cruciaal dat gezondheidsvoorwaarden leidend zijn', aldus een diplomaat.

Volgens EU-bronnen ligt een lijst van een kleine twintig voorgestelde 'veilige' landen op tafel. De 27 ambassadeurs hebben onderhandelingen hierover in Brussel vrijdag opnieuw afgebroken. Ze willen naar eigen zeggen eerst overleggen met hun regering voor ze een definitief ja geven. Ze krijgen daarvoor tot zaterdag 18.00 uur de tijd.

Aanvaardbare status epidemie

Naar verluidt staan op de 'witte' lijst onder meer Canada, Australië en Japan, maar de Verenigde Staten en Rusland niet. Voor sommige landen, zoals China, zou een wederkerigheidsbeginsel kunnen gelden: reizigers uit die landen zijn welkom mits EU-burgers dat ook in dat land zijn. Het gaat om landen waar de epidemiologische situatie als acceptabel wordt beschouwd, dat wil zeggen gelijk of beter dan gemiddeld in de EU. 'Voor Nederland is het cruciaal dat gezondheidsvoorwaarden leidend zijn', aldus een diplomaat.

Economie drijvend op toerisme

De lidstaten zijn al weken aan het bakkeleien over de kwestie. De EU-landen zijn zelf bevoegd om te beslissen voor welke niet-EU-landen ze de deuren weer openzetten, maar om ongewenste toestanden en verwarring te voorkomen proberen de 27 het gecoördineerd te doen. Sommige landen willen sneller dan andere lidstaten gaan, vooral de zuidelijke lidstaten, waar de economie sterk op toerisme drijft.

Nederland en de andere EU-landen behalve Ierland sloten half maart hun grenzen voor reizigers van buiten de EU voor niet-noodzakelijke reizen. Het inreisverbod werd twee keer verlengd. De beperking geldt niet voor inwoners uit de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.