Verzekeraar mag niet zomaar telefoonnummer van klant eisen

ANP-357456737.jpg

Het eisen van een telefoonnummer van particulieren door verzekeraars voor het afsluiten van een verzekering is mogelijk in strijd met de privacywet AVG. Dat heeft de geschillencommissie van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) bepaald.

Een verzekeraar moet daar een goede reden voor hebben. Gemak voor het bedrijf is niet voldoende. 'Deze uitspraak maakt helder dat wanneer een bedrijf gegevens verzamelt bij een aanvraag door een consument ook de AVG geldt. Aanbieders van diensten moeten dus goed na blijven denken welke gegevens ze verwerken en of dit in overeenstemming is met de AVG', aldus Marie-Christine Reusken, woordvoerder bij Kifid. 

Fictief nummer

Het Kifid deed de uitspraak in de zaak van een consument die online een autoverzekering wilde afsluiten bij Allsecur, het huidige Allianz Direct. Hij vulde wel zijn post- en e-mailadres in, maar wilde niet zijn telefoonnummer geven. Hij gaf daarbij aan dat hij bij voorkeur per post of per e-mail communiceert.  De consument gaf in plaats  zijn telefoonnummer een fictief nummer op.  Allsecur wees de aanvraag om die reden af.

Lees ook: Kopie ID-bewijs verplicht afgeven?

Telefoonnummer niet noodzakelijk om fraude te herkennen

Als hij vervolgens bij Allianz Nederland een autoverzekering wil afsluiten wordt hij ook daar geweigerd. Dit omdat hij niet heeft aangegeven dat hij eerder bij een andere verzekeraar is afgewezen. Het Kifid geeft de consument echter gelijk. De verzekeraar heeft aan een post- en e-mailadres voldoende om de man te bereiken. Ook is een telefoonnummer niet noodzakelijk om fraude te herkennen. Dat de man bereid was valse informatie op te geven om een verzekering af te sluiten, kan volgens het Kifid wel een reden zijn voor het weigeren van een verzekering.

Wat betekent dit voor de consument?

'Deze uitspraak geeft aan dat je als consument in gesprek kan gaan met het bedrijf of dienst waarbij je een overeenkomst wil afsluiten. En als je daar niet uitkomt, heb je altijd de mogelijkheid om naar de rechter of naar het Kifid te gaan', vertelt Reusken. 'Met deze uitspraak is niet gezegd dat een telefoonnummer nooit nodig zal zijn voor de uitvoering van een overeenkomst.'