Verzekeraars voeren processen tegen fraudeurs na onderzoek zonder hulp politie

verzekering-20190816.jpg

Het Openbaar Ministerie voert een reeks proefprocessen tegen verzekeringsfraudeurs zonder dat de politie onderzoek heeft verricht, meldt het AD. Het detectivewerk wordt gedaan door de verzekeraar zelf.

Het doel is vaker mensen die de verzekering oplichten aan te pakken zonder de politie extra te belasten. Die laat volgens het OM nu veel fraudezaken liggen, omdat er te weinig personeel is en andere zaken zoals geweldsdelicten voorrang krijgen.

101 miljoen euro aan verzekeringsfraude

In 2017 werden ruim 28.000 zaken onderzocht door de verzekeraars. Zij ontdekten voor 101 miljoen euro aan fraude, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Het werkelijke fraudebedrag bij schadeverzekeringen ligt naar schatting vier keer zo hoog.

Fraudeurs voor de rechter

Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst verdachten van verzekeringsfraude voor de rechter gesleept, waarbij het onderzoek in de zaken is gedaan door verzekeraars. Met de werkwijze moet verzekeringsfraude effectiever worden aangepakt. Ook kan dan de politie-inzet worden beperkt, melden het OM en het Verbond van Verzekeraars.

In één van de zaken verdenkt het Openbaar Ministerie de verdachten van het opzettelijk veroorzaken van een aanrijding, om zo bij de verzekeraar duizenden euro’s schadevergoeding te claimen. Verwacht wordt dat de inhoudelijke behandeling in oktober is.

Met de zaken willen het OM en de verzekeraars duidelijk krijgen of het onderzoek en de daaropvolgende dossiervorming door private partijen goed genoeg is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen. 'Op basis van deze uitspraken kan de samenwerking tussen de verschillende partijen worden uitgebreid of aangepast', aldus het OM.

Bron: ANP MediaWatch / AD