'Verzoek om salarisverhoging bij mannen vaker geaccepteerd dan bij vrouwen'

26:03 mannen en vrouwen werk.jpg

Mannen krijgen eerder een loonverhoging als ze daarom vragen dan vrouwen, meldt vakbond CNV op basis van onderzoek onder ruim 3300 leden. Bij de mannen krijgt 56 procent na verzoek een loonsverhoging. Bij de vrouwen is dat 42 procent.

Mannen krijgen bovendien bij een goede beoordeling meer dan twee keer vaker loonsverhoging dan vrouwen, stelt CNV. Ook worden er bij mannen, buiten de cao om, drie keer zo vaak extra afspraken gemaakt over beloning als bij vrouwen.

'Probleem wordt vaak bij vrouwen neergelegd'

CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt de uitkomsten van het onderzoek 'onbestaanbaar'. 'Zeker in een tijd waarin vrouwen inmiddels hoger opgeleid zijn dan mannen.' Volgens hem is er nog steeds een stevige loonkloof tussen mannen en vrouwen. 'Vaak wordt dit probleem bij vrouwen neergelegd: ze moeten er vaker om vragen, assertiever zijn.'

Om het probleem deels aan te pakken roept de vakbond werknemers op open te zijn over het eigen salaris. 'Het taboe moet eraf. Verdien je aantoonbaar en onverklaarbaar minder dan je collega die hetzelfde werk doet, vraag dan om salarisverhoging', aldus Fortuin.

Bron: ANP