Verzonnen vierkante meters
Wie een nieuwe koopwoning zoekt kan via internet, bijvoorbeeld op Funda, zoeken en vergelijken. Het aanbod is op een heldere manier geordend en als koper weet u dus snel wat er te koop is en wat u daar voor moet betalen. Maar is deze informatie wel betrouwbaar? Wij deden een steekproef naar een van de meest feitelijke kenmerken van een huis: de oppervlakte.
De oppervlakte van een koopwoning is een belangrijke waarde bij het bepalen van de prijs. De locatie en onderhoud spelen daarin ook een grote rol. Maar uiteindelijk bepaalt de makelaar een vraagprijs aan de hand van het aantal vierkante meters. Hoe meer vierkante meters, des te hoger de vraagprijs. Woonfunctie
Op Funda, de website van de Nederlandse Vereniging van Maklaars (NVM), staat achter woonoppervlakte de term “gebruiksoppervlakte woonfunctieµ. Met deze term bedoelen ze het gedeelte van het huis of appartement waarin wordt gewoond.
Buitenruimte zoals een balkon, tuin of dakterras mogen niet meegerekend worden. Ook een gemeenschappelijke ruimte als een trappenhuis mag niet worden meegerekend. Een garage of een berging valt ook niet onder de woonfunctie.
Dat betekent dat de oppervlakte van een balkon, een trappenhuis, garage of dakterras dus niet op Funda vermeld mag worden. Hierover hebben de brancheverenigingen van makelaars afspraken met elkaar gemaakt en daar moeten ze zich aan houden. Steekproef
Uit een steekproef van Radar blijkt dat vier van de tien makelaars behoorlijk over de schreef gaan als het aankomt op woonoppervlakte. Radar ging met de verborgen camera en een meetdeskundige op pad en bezocht een aantal appartementen.
Bij drie van de zeven appartementen blijkt dat er forse overschrijdingen zijn in de woonopppervlakte. Het gaat dan om zeven tot tien vierkante meter die door de makelaars wel op Funda wordt gezet, maar die onze deskundige niet heeft gemeten. De woonoppervlakte deskundige neemt als uitgangspunt de meetinstructie zoals die is opgesteld door onder meer de NVM.
Radar heeft ook geprobeerd om een appartement te “verkopenµ. Er werden drie makelaars uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Het appartement is door de eigenaar aangekocht voor 53 vierkante meter. Twee van de drie makelaars willen het wel verkopen voor 55 vierkante meter. De derde makelaar wil het zonder al te veel aandringen wel voor 60 vierkante meter op Funda zetten.
Als onze deskundige het appartement opmeet volgens de normen, blijkt het slechts 44 vierkante meter te zijn. Toen de eigenaar het aankocht is waarschijnlijk het balkon meegenomen in de woonoppervlakte. Zo is in de verkoopinformatie een foutief oppervlakte meegenomen. De makelaars gaan uit van dat oppervlak. Als een makelaar het huis voor zestig vierkante meter op te koop zet, dan is dat in dit geval dus zestien vierkante meter groter. Het huis wordt dan 36% te groot te koop gezet. Nameten
Als u op zoek bent naar een nieuwe koopwoning dan is het belangrijk om het woonoppervlak goed na te meten. U kunt vragen aan uw aankoopmakelaar of hij dit voor u doet. Als u geen makelaar heeft dan kunt u ook zelf het woonoppervlak bepalen.
Realiseer u wel dat dit altijd een benadering zal zijn, omdat u het niet op een professionele manier kunt berekenen. U zult er dus vanuit moeten gaan dat er altijd een verschil zal zijn tussen uw eigen berekening en het getal dat de verkopende makelaar realiseert.
Mocht u een afwijking constateren dan kunt u dat meenemen in uw bod. U kunt dan aangeven dat de oppervlakte kleiner is dan de verkopende makelaar communiceert. Tevens kunt u aangeven dat dit invloed heeft gehad op uw bod.
Het is ook verstandig om het woonoppervlak op te laten nemen in uw koopcontract. Mocht achteraf blijken dat u verzonnen vierkante meters heeft gekocht dan kunt u aantonen dat de verkopende partij zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Mogelijk kunt u dan via de juridische weg een schadevergoeding krijgen.
Hier vindt u een handleiding voor het nameten van het woonoppervlak.