VGZ en CZ: 'Te veel geld naar zorg'

vgz-cz-kosten-zorg-171111.jpg

Er gaat te veel geld naar de zorg en daardoor komt de solidariteit van ons zorgstelsel onder druk te staan. Dat zeggen bestuursvoorzitters Tom Kliphuis van zorgverzekeraar VGZ en Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ in een interview met de Volkskrant.

Het dagblad sprak met de bestuurders van de vier grootste zorgverzekeraars van Nederland. Kliphuis van VGZ, de tweede verzekeraar van Nederland, stelt dat er op de lange termijn 20 tot 25 procent 'lucht zit in de zorg, geld dat we onnodig uitgeven'.

Ook topman Van der Meeren van de derde grootste verzekeraar CZ vindt dat er te veel geld naar de zorg gaat. 'Ik pleit voor meer geld naar het maatschappelijk welzijn, naar participatiebanen.'

Zorgen over zorguitgaven

De vier verzekeraars maken zich zorgen over de snelle groei van de zorguitgaven. Die uitgaven zouden niet sneller moeten stijgen dan de groei van de economie. Maar dat is nu wel het geval. 'We verlenen veel te veel zorg. Het gaat meestal vanzelf over, tenzij je er op tijd bij bent', aldus Van der Meeren.

Bron: ANP