background branding

Vieze laptop van al het thuiswerken? Met deze tips glanst jouw laptop weer als nooit tevoren!

laptop schoonmaken.jpg

Voor jullie allemaal het afwasmiddel bij de hand pakken, zo moet het dus absoluut niet! Maar hoe het wel moet, is niet altijd even makkelijk met het schoonmaken van elektronica. Dus vroegen we om hulp!

Door het vele thuiswerken op je laptop raakt deze helaas ook eerder vies… Etensresten, plakkerige vingers op je toetsenbord en stof zorgen samen voor een smerige computer. Ook de leden uit onze Whatsappgroep herkenden dit probleem, dus vroegen wij hen hoe zij hun laptop schoonmaken. We kregen veel reacties en zetten de tips voor je hieronder op een rij.

Niet boven je laptop eten

Eveline, Sylvia, Hans en René waren het duidelijk met elkaar eens: de beste manier om je laptop schoon te houden is om werk en eten simpelweg gescheiden te houden. Zo vertelt Hans dat hij al dertig jaar met computers werkt, maar dat het netjes houden van je werkplek het plezier in je werk verhoogt!

Laptop op z’n kop houden en schudden

Voor de rest van ons, die het toch niet kunnen laten om boven hun laptop te eten en drinken, kwamen gelukkig ook meer dan genoeg tips binnen. Zo gaf een aantal mensen aan dat het meest grove vuil uit het toetsenbord weg te halen is door de laptop even op z’n kop te houden en even goed te schudden. 

Daarnaast is Gerda fan van even met de kruimeldief over het toetsenbord gaan, zodat de grootste etensresten meteen worden meegenomen. Maar: ‘Wel eerst de computer uitzetten’, aldus Gerda. Gors sluit zich hierbij aan, maar hij gebruikt het liefst, dagelijks, zijn stofzuiger met borstelopzetstukje. 

Schoonmaken met een vochtige microvezeldoek

Nadat het grofste vuil verwijderd is, geeft het merendeel van onze lezers aan met een vochtig (microvezel)doekje aan het werk te gaan. Het advies is om hierbij een mild schoonmaakmiddel te gebruiken en Kees geeft aan dat desinfecterende doekjes ook perfect werken om het toetsenbord schoon te krijgen. ‘En het is nog hygiënisch ook!’, voegt hij toe. 

Vergeet het scherm en je muis niet

Het toetsenbord en het trackpad van je laptop zijn nu als het goed is schoongepoetst, maar ook je scherm en de muis kunnen goed vies worden. Zo waarschuwt Serge al dat het schoonmaken van de muis snel vergeten wordt. 

Naast Serge waren ook andere lezers zich bewust van het vuil op hun scherm en muis. Vooral voor het scherm kwamen veel adviezen binnen: deze wordt door de meeste mensen met een droge doek of speciale brillenpoetsdoek schoongemaakt. Of zoals Rob aangeeft: ‘Ik gebruik een microvezeldoek, die ik licht vochtig gemaakt heb met gedemineraliseerd/gedestilleerd water. Dit is vrij van zouten en tast hierdoor de electronica niet aan, en laat ook geen resten achter. Ons aanvullende advies is om hier goed op te letten dat je niet een al te vochtige doek gebruikt, die het scherm kan aantasten! 

Wat je vooral níét moet doen bij het schoonmaken

Naast de vele tips die wij binnenkregen om zo goed mogelijk schoon te maken, waarschuwden enkele lezers ook voor wat je vooral niet moet doen. Zo geeft Peter aan dat je beter geen 100% alcohol kunt gebruiken bij het schoonmaken, omdat dit je trackpad kan aantasten. 

Heb je daarnaast het idee dat er ook aan de binnenkant van je laptop veel opgehoopt stof voorkomt? Dan kun je de laptop ook uit elkaar halen en met een fijn borsteltje of kwastje aan de slag gaan. Pas hier echter mee op: de meeste laptops bevatten vandaag de dag uiterst kleine en ingewikkelde systemen, die door de consument zelf niet altijd aangeraakt dienen te worden. Twijfel je? Schakel dan zeker een professional in!