Vijf tips voor goed barbecueën met een kamado

BBQ_ARJAN.jpg

Naar aanleiding van onze barbecuetest in de uitzending van 5 april 2021 geeft Arjan Olsder geeft vijf superhandige tips voor de beginnende kamado-barbecueër.
 

1. Laat jouw kamado uitharden

De eerste drie keer dat jij jouw kamado gebruikt, mag deze niet boven de 250 graden worden gestookt. De cordierietklei moet nog uitharden. Doe je dit wel, loop je een groter risico op barsten. Zonde!

2. Gooi die regenhoes weg

We zijn gek op hoezen voor over barbecues, maar stiekem dragen ze niet bij aan een langere levensduur van je kamado. In het voor- en najaar wordt de vochtige lucht onder de hoes gevangen. Roestgevoelige onderdelen zullen nog harder roesten en schimmels zullen er ook beter onder gedijen. Dan kun je beter af en toe dat saharazand en die vogelpoep eraf poetsen. Mochten de handvatten verweren, kun je die gemakkelijk als los onderdeel op internet bestellen of zelf nieuwe maken van hout. 

3. Gebruik kolen, geen briketten

Veel merken geven geen garantie op je kamado wanneer je briketten gebruikt. Bovendien hebben briketten de neiging om het vuur sneller te laten verstikken. Zuurstof komt er moeilijker langs op. Kolen zijn oneven gevormd, waardoor de airflow veel beter is. Hierdoor reageert jouw kamado ook sneller wanneer je de temperatuur warmer of kouder wilt maken.

4. Open de deksel nooit in één keer

Til altijd de deksel een klein stukje op en wacht even voor je de kamado helemaal opent. Wanneer de deksel in een keer opent, komt er ineens heel veel zuurstof bij jouw kooltjes. Als dat te snel gaat, loop je het risico op een enorme steekvlam (ook wel backdraft genoemd). Zie hier een filmpje hoe dat eruit ziet

5. De pizzasteen is niet de pizzasteen

Heb je zo'n mooie ronde steen bij je kamado gekregen? Dat kan een pizzasteen zijn, maar is ook een heat deflector. Een schijf die er voor zorgt dat je indirect kunt grillen. Deze hang je in een rekje (plate setter) onder jouw grillrooster. Koop een tweede steen en leg die bovenop het grillrooster (of laat het rooster weg als de steen dezelfde diameter heeft). Zo voorkom je dat jouw pizzabodem verbrandt. Bij vuur direct onder de pizzasteen, zal de steen namelijk altijd te heet zijn en zit je met een zwarte pizzabodem.

Bespaartip – bezoek de bouwmarkt

Wil jij goedkoop aan bbq-accessoires komen? Een lashandschoen beschermt jouw handen vaak beter dan een hippe en dure barbecuehandschoen. Maar let op, gebruik nooit een natte handschoen. Vocht verandert in stoom, waardoor de kans op een brandwond snel toeneemt. Ook metaalborstels zijn vaak veel goedkoper als ze niet 'speciaal' voor de BBQ zijn gemaakt, maar doen eigenlijk precies hetzelfde.