Vitaal en voorbereid ouder worden: van pensioen tot plastische chirurgie

vitaal-ouder-worden-1019_780.jpg

Veroudering kun je alleen tegengaan door te stoppen met leven. Dus moeten we ermee leven. De meesten laten het ouder worden gewoon over zich heen komen, ruim een derde bereidt zich voor. Via oefeningen, regelingen en wellicht hier en daar een cosmetische ingreep… Al zijn zeker over dat laatste de meningen verdeeld.

64 procent van de ruim 36.000 ondervraagden laat ouder worden gewoon over zich heen komen. De rest, 36 procent, bereidt zich op een bepaalde manier voor op veroudering (of heeft dat gedaan), om zo de nadelige gevolgen voor te zijn. Wie onder de 40 is, heeft daar minder mee op: van deze groep bereidt 23 procent zich voor.

In de open antwoorden worden financiële en andere praktische voorbereidingen genoemd: 'Ik bouw een pensioen op en ik heb een overlijdensverzekering; ook probeer ik op me zelf te letten, dat ik op tijd in een zorgflat ga wonen of in de buurt van zorginstellingen.' Een praktische tip van weer een andere orde: 'Problemen meteen oplossen en zeurpieten vermijden'. Of in het kort: 'Blijven lachen!'

Lichaam en geest in beweging houden

Om vitaal te blijven op oudere leeftijd, zegt 71 procent te bewegen. 55 procent let op de voeding, 51 procent rookt niet, de helft van de respondenten zorgt voor voldoende slaap en rust. 1 op de 3 doet aan hersengymnastiek, zoals puzzelen of nadenken over vraagstukken. Een ongeveer even grote groep matigt met alcohol, of neemt het in het geheel niet. Daarnaast investeren mensen in sociale contacten (27%), blijven ze nieuwe hobby's of andere activiteiten uitproberen (21%), nemen ze supplementen (20%) of blijven ze zo lang mogelijk werken (17%).

56 procent zegt het onbelangrijk te vinden om uiterlijke veroudering tegen te gaan. Van degenen die zeggen het 'vrij onbelangrijk' te vinden, geeft meer dan de helft aan wel iets te doen om uiterlijke veroudering tegen te gaan of voor te blijven: voornamelijk sporten en bewegen en voldoende slapen en rusten. Ook roken wordt mede vanwege het uiterlijk vermeden, net als alcohol. 27 procent blijft uit de zon of smeert zich goed in met zonnebrandcrème om huidveroudering (en andere nare gevolgen) tegen te gaan.

Ze praten je dingen aan, het draait alleen om geld en niet om gezond leven
Deelnemer onderzoek over cosmetisch ingrijpen

Jongere generatie positiever tegenover cosmetisch ingrijpen

5 procent heeft weleens een cosmetische ingreep laten doen. Nog eens 13 procent staat ervoor open, nu of op een later moment. Onder de deelnemers onder de 40 is dat meer: van deze groep zegt 30 procent open te staan voor een ingreep. Hangende oogleden of wenkbrauwen staan met stip op nummer één: 72 procent zou hier iets tegen doen of heeft dat gedaan, en niet alleen vanwege het uiterlijk. Zo schrijft een respondent: 'Mijn broertje kon alleen autorijden met zijn hoofd in de nek om onder zijn oogleden door te gluren. Dat zou ik zeker ook verhelpen.' Met 22 procent staat de slapper wordende huid op nummer 2, op de voet gevolgd door rimpels (21%) en vlekken op de huid (19%). Op de 5e en 6e plek staan respectievelijk ongewenste haargroei (13%) en kaalheid of haaruitval (10%).

82 procent heeft nooit een cosmetische ingreep laten doen en staat daar ook niet voor open. Zoals een respondent het verwoordt: 'Ik vind het niet kunnen als het niet noodzakelijk is dat je dan laat rommelen aan je lichaam. Dat is het gevolg van de commercialisering en de marktwerking. Ze praten je dingen aan, het draait alleen om geld en niet om gezond leven.'

Meer over ouder worden:

Over het onderzoek naar ouder worden
36.192 mensen uit verschillende leeftijdscategorieën deelden hun ervaringen en ideeën over ouder worden. De grootste groep is lid van het Radar Testpanel, zij krijgen uitnodigingen voor onze onderzoeken. Wil je deze ook ontvangen? Meld je gratis aan.