background branding

Vitamine K en het coronavirus: wat moet je weten?

vitaminek-02-06-2020-780.jpg

Coronapatiënten die erg ziek worden of overlijden, hebben een erg lage hoeveelheid vitamine K in hun bloed. Dat ontdekte longarts Rob Janssen van het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen. Vitamine K kan een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de longen, zo stellen onderzoekers van het ziekenhuis.

Moet iedereen nu preventief vitamine-K-supplementen slikken? Janssen: 'Dat kun je op basis van dit onderzoek niet zeggen. We hebben gekeken: hoeveel vitamine K hebben mensen die ernstig ziek zijn geworden of zijn overleden in hun bloed? Dat gehalte bleek erg laag', vertelt Janssen. 'Een ander onderzoek, waarbij je mensen vitamine K geeft en dan bekijkt wat dat voor gevolgen heeft, kan meer duidelijkheid geven'.

Voor de coronacrisis bekeek Janssen de invloed van vitamine K bij de longziekten longfibrose en longemfyseem. Zo kwam hij ook op het idee de relatie tussen de vitamine en COVID-19 nader te bekijken. Het ziekenhuis is van plan meer onderzoek te doen en hoopt dan ook iets te kunnen zeggen over of het slim is om preventief vitamine K te nemen.

Voedingscentrum: geen aanleiding voor extra vitamine K

Het Voedingscentrum ziet geen aanleiding te zeggen dat je meer vitamine K moet nemen. 'Zeker omdat de onderzoekers zelf ook al aangeven dat er meer onderzoek nodig is', aldus een woordvoerder.

'Als er sprake is van een gezond voedingspatroon, dan hoef je geen vitamine K-supplementen te nemen'. Vitamine K zit in veel verschillende voedingsmiddelen: onder meer in groente en fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.

'Geen duidelijkheid over teveel aan vitamine K'

'Het is niet bekend of te veel aan vitamine K ook schadelijk kan zijn, een teveel aan vitamine K komt namelijk bijna niet voor', aldus het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum adviseert dus niet om supplementen met vitamine K te nemen, maar mocht je daar toch zelf voor willen kiezen: houd je dan aan de maximale dagelijkse hoeveelheid van zeventig microgram. Met andere woorden neem dan niet meer dan 100% ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)

Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen nemen moeten extra alert zijn, vitamine K kan namelijk de werking van die medicijnen verminderen. Zij moeten helemaal oppassen met pillen waar meer dan 100 microgram vitamine K in zit.

Meer informatie over vitamine K vind je bij het Voedingscentrum