background branding

Vitamines: 10 vragen en antwoorden

Hoe zorg je dat je voldoende vitamines binnenkrijgt? Zijn dure merkvitamines beter dan de goedkoopste optie? Zijn er seizoenen dat je juist meer of minder vitamines slikt? Een bioloog geeft antwoord op tien vragen en vertelt je alles dat je wil weten.

Renger Witkamp is bioloog en farmacoloog aan de Wageningen Universiteit. Hij weet alles van vitamines en wijst op het eten van veelzijdige en gezonde maaltijden. Dat zijn maaltijden volgens de Schijf van Vijf met voldoende groente en fruit.

Hoeveel vitamines zijn er en waarom zijn ze belangrijk?

Er zijn dertien vitamines, waaronder A, C, D, E, K en acht soorten B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Je lichaam maakt vitamines niet zelf aan. Daarom zijn ze belangrijk voor het goed functioneren van allerlei lichaamsfuncties.

Hebben veel mensen een vitaminetekort?

Witkamp denkt van wel. 'Het gaat dan om ouderen door medicijngebruik, omdat ze minder buiten zijn of slechter/weinig eten. Mensen die te weinig eten en een gezichtsbedekkende kleding dragen (en te weinig buitenkomen) hebben een gebrek aan vitamine D. Net als mensen met slechte voedingsgewoonten en jongeren die op zichzelf wonen.'

Wanneer krijg je een tekort?

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse groenten en vers fruit krijgen. Daardoor is het niet meer seizoensgebonden dat je een vitaminetekort kan hebben. 'Je kan nog wel in maart vitamine D slikken, omdat je pas aan het eind van de winter een tekort krijgt. Vitamine D wordt namelijk in je vet opgeslagen, dus je hebt lang een voorraad.

Wat zijn de gevolgen van een vitaminetekort?

Bij een tekort aan vitamine A is je zicht slechter. 'Dat komt in Nederland bijna niet voor.' Een vitamine B-tekort kan zorgen voor problemen met je zenuwen en bloedbaan. Bij te weinig vitamine C krijg je afweerproblemen. Een verminderde hoeveelheid vitamine D heeft gevolgen voor je afweer en de sterkte van je botten en spieren. Vitamine E zorgt ook voor afweerproblemen als je er te weinig van binnenkrijgt.

Wat moeten kinderen en ouderen extra slikken?

Vitamine D. Geef ouderen daarvoor pillen, kinderen druppels.

Wat moet je slikken als je ziek bent?

Vitamine C. 'Het helpt een klein beetje om sneller te herstellen. Chronisch zieken die weinig zonlicht zien hebben baat bij multivitamines.'

Moeten vegetariërs letten op speciale vitamines?

Mensen die geen vlees eten kunnen het best vitamine B12 bijslikken. B12 zit namelijk in vlees en vis, maar ook in zuivel en ei.

Kan je te veel vitamines innemen?

Dat kan volgens Witkamp, maar 'een teveel aan vitamine C plas je uit, de rest is veilig'. Witkamp zegt dat je van vitamine A niet te veel moet hebben. 'Zwangeren moeten niet te veel lever eten, want daar zit veel vitamine A in.'

Huismerk van de drogist of biologisch?

'Er zit geen enkel verschil in goedkope huismerkvitamines van de drogist en dure biologische of organische vitamines.' Witkamp zegt dat die zogenaamde organische vitamines vaak ook nog synthetisch blijken te zijn.

Is een multivitamine beter?

Multivitamines zijn alleen zinvol bij algehele noodzaak, als je bijvoorbeeld een week slecht eet. Witkamp adviseert om vitamines te kiezen per specifieke noodzaak.

Meer over