Vlees mishandelde varkens in Nederlandse slagerijen

varkentjes-28159900.jpg

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights waarschuwt voor wrede misstanden in een varkensslachthuis in het Belgische Tielt, waarvan het vlees in de schappen ligt van tientallen Nederlandse slagerijen.

De organisatie neemt juridische maatregelen om het bedrijf Debra te sluiten, maakte Robert Molenaar, directeur van de organisatie, donderdag bekend.

Op beelden met een verborgen camera is te zien hoe varkens regelmatig geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het Vlaamse slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept.

'Regels systematisch geschonden'

Ook worden varkens die tijdens transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. 'Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd', aldus Molenaar.

Intern onderzoek

Thomas De Roover De Brauwer, directeur Debra, zegt 'zeer geschokt' te zijn van de beelden. 'We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen', aldus de directeur. Tegen de betreffende medewerkers worden 'passende maatregelen' genomen.

Zestig Nederlandse slagerijen

Onder de Nederlandse afnemers van het vlees van de mishandelde varkens zit volgens Molenaar een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen. Animal Rights beschikt over een lijst waarop zestig slagerijen in Nederland staan, onder wie een hofleverancier. Bij de koepelorganisatie van keurslagers was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo'n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.

Update donderdag 23 maart 15:00

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken. De activiteiten worden stilgelegd. De minister zet die stap na de verspreiding van beelden over de praktijken binnen het slachthuis en een bezoek van de inspectie.

Bron: ANP