background branding

'Vleesverbruik opnieuw niet gedaald'

vleesverbruik-niet-gedaald-20112018.jpg

Weer hebben Nederlanders ongeveer net zo veel vlees verbruikt als het jaar ervoor: in 2017 gemiddeld ruim 76 kilo (inclusief botten) per persoon. In 2016 en in 2015 was het ook al ongeveer zo veel (bijna 77 kilo). Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn.

Wakker Dier noemt de uitkomst opmerkelijk en verrassend. 'Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers.' Omdat 'vleesverbruik' wordt gemeten inclusief botten, betekent het niet dat al die kilo's in onze magen eindigen. 'Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd.' Van dit vlees komt bijna de helft van varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent.

Wageningen Economic Research berekende het vleesverbruik in Nederland in opdracht van Wakker Dier op basis van statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de productie, invoer en uitvoer van vlees. Wageningen Economic Research is onderdeel van Wageningen University & Research.

Bron: ANP