Vliegmaatschappij plant tussenlanding in: mag dat?

780x439_tussenlanding_vliegtuig_29042019.jpg

Lekker met de hele familie naar Griekenland, maar dan verandert de reisorganisatie ineens je vlucht. Daardoor ben je veel langer onderweg. Kan dat zomaar?

Ria en haar man boeken voor hun veertigjarige trouwjubileum een vakantie naar het Griekse eiland Kreta. Het gezelschap bestaat uit zeventien personen, waaronder zeven kleinkinderen in de leeftijd één tot acht jaar. Ria ziet bij boeking dat de vlucht Amsterdam naar Heraklion rechtstreeks is, wel zo makkelijk met kleine kinderen.

Langere vlucht door tussenlanding

Normaliter is een vlucht naar Heraklion zo'n 3,5 uur, maar bij het checken van de vliegtijden, drie weken voor vertrek, ontdekt Ria dat er op de heenreis ineens een tussenlanding is in de Turkse stad Bodrum. Door de tussenstop duurt de vlucht ineens zes uur en veertig minuten. Ria zegt geen melding van de vliegmaatschappij te hebben gehad.

Lees ook: wie is verantwoordelijk voor overboekte vlucht?

Waarom een tussenlanding?

Luchtvaartmaatschappijen kunnen tussenlandingen inplannen om twee bestemmingen te combineren. Daarmee kan onderbezetting voorkomen worden. Voor reizigers naar de 'verste' bestemming betekent het helaas vaak een langere reistijd. Een andere reden waarom een luchtvaartmaatschappij een tussenlanding laat plaatsvinden, is vanwege technische redenen, bijvoorbeeld om bij te tanken.

Mag de reisorganisatie zomaar de vlucht aanpassen?

De definitieve vliegtijden zijn bij pakketreizen niet altijd bekend, zo legt Eva Calvelo van het Europees Consumenten Centrum uit. 'Die staan in de reisdocumenten die de consument normaliter een aantal dagen voor vertrek krijgt.' Calvelo legt uit dat reisorganisaties alleen mogen afwijken van de definitieve vluchttijden als de wijziging niet te groot is en weinig gevolgen heeft. 'Als een vluchtwijziging bij een pakketreis of chartervlucht té grote gevolgen heeft en de reisorganisator niet voor een passende oplossing zorgt, mag de consument deze wijziging afwijzen. Hij heeft dan recht op teruggave van de reissom en eventueel een schadevergoeding.'

Bij losse vliegtickets kan een luchtvaartmaatschappij tot twee weken voor vertrek de vliegtijden wijzigen.  Dat staat vaak in de algemene voorwaarden. Accepteer je het nieuwe vliegschema niet? Dan krijg je je geld terug. Als de vliegmaatschappij korter dan twee weken voor vertrek een wijziging wil doorvoeren, dan heb je mogelijk recht op financiële compensatie, aldus Calvelo. 

Als je reistijd door een ingelaste tussenstop ineens twee keer zo lang duurt, stuur de reisorganisator dan schriftelijk een klachtenbrief.

Geen compensatie bij vertraging door slimme 'truc' vliegmaatschappijen