Vloeibaar wasmiddel of poederwasmiddel: wat is beter?

wasmiddel-poll-10-05-2019-780.jpg

'Om verstopping te voorkomen', 'lost beter op', 'beter voor de wasmachine', 'minder kans op wasluis': als we vragen waarom pollrespondenten vloeibaar wasmiddel of wasmiddel in poedervorm gebruiken, krijgen we ongeveer dezelfde reacties over beide middelen. Wat is nu waar?

56% van de pollrespondenten gebruikt vloeibaar wasmiddel, 21% kiest voor poederwasmiddel, en 23% wast met beide varianten. 3030 respondenten vulden de poll in.

Wat is beter voor je wasgoed: vloeibaar wasmiddel of wasmiddel in poedervorm?
'Je wast witter met wit waspoeder, en je kleuren blijven beter beschermd met vloeibaar wasmiddel', stelt huishouddeskundige Zamarra Kok. 'Vloeibare wasmiddelen lossen iets beter op, en werken beter bij vette vlekken.'

Poeder heeft een lichtschurende werking, vertelt Kok, en dat is niet noodzakelijkerwijs goed voor je was. Aan de andere kant: aan poederwasmiddel zijn bepaalde zuurstofbleekmiddelen toegevoegd en optische witmakers, en die zorgen ervoor dat je was witter oogt.

Poederwasmiddel zit vaak in een kartonnen verpakking, daardoor wordt het middel snel vochtig en kan het goedje gaan klonteren, vertelt Hans Grootveld, wasmachine-expert. Bovendien vervliegt de parfumgeur sneller in vergelijking met wasmiddel in een afgesloten fles.

Een tip van Grootveld: gebruik liever niet het speciale wasmiddelbakje, maar doe het middel direct 'waar het hoort': in de trommel. Vooral bij poederwasmiddel is dat van belang. Dat kan dan namelijk achterblijven in het bakje en tijdens het uitspoelen toch in je kleding terechtkomen, met huidirritatie als gevolg.  

En wat is beter voor je wasmachine?
'Vroeger was het wasgoed veel vuiler, en moest je een kookwas gebruiken om het schoon te krijgen', vertelt Grootveld. 'Maar wat was je vandaag de dag eigenlijk? Je spoelt alleen maar.'

Kok ziet ook veel meer van die lage-temperatuur-wasjes met vloeibaar wasmiddel. En bij die combinatie is het oppassen geblazen: dat kan namelijk vetluis (bacteriegroei) veroorzaken. Volgens haar is het verstandig af en toe een was op 90 graden te draaien, en een wasmachinereiniger te gebruiken die ontvet en kalkaanslag aanpakt.

Volgens Grootveld is zo'n reiniger juist niet nodig, de wasmachine-materialen die nu gebruikt worden kunnen wel tegen wat kalk. Een kookwas zo nu en dan volstaat. 'Je kunt zelf je wasgedrag bekijken', tipt hij. 'Haal de afvoerslang uit de afvoerbuis. Zie je grijzig snot, dan doe je iets niet goed.'

Hoeveel wasmiddel heb je nodig?
Wie het beste met zijn wasmachine - en wasgoed - voor heeft, doet er verstandig aan goed op te letten met doseren. We gebruiken eigenlijk te veel wasmiddel, menen Kok en Grootveld. Met een extra scheutje wasmiddel wordt je kleding niet schoner, eerder juist viezer, aldus Kok. Geld besparen? Gebruik maar de helft van het wasmiddel, en leng aan met azijn, tipt Grootveld.

Heb je wasverzachter nodig?
'Je kunt een vezel van een stof niet zachter maken', vertelt Grootveld: 'wat je voelt is vet.' Door wasverzachter komt er een laagje over je wasgoed. 'Als dat direct in contact komt met je huid, dan ademt dat niet goed. Wasverzachter wordt daarom afgeraden voor ouderen en kinderen.'

Kok is ook geen voorstander van wasverzachter. Hoewel je was misschien iets zachter aanvoelt, weegt het niet op tegen de nadelen: het legt een laagje over het textiel, waardoor je handdoeken minder goed drogen, en het zorgt voor verontreiniging van je machine.

Gebruik in ieder geval nóóit wasverzachter voor wasgoed dat je ook nog in de droger doet, waarschuwt Grootveld. Dat is niet goed voor het apparaat, door het 'wasverzachterlaagje' kan de droger niet goed bepalen of de was droog is.

En het milieu dan...?
Tijdens het wassen wrijft het wasgoed tegen elkaar aan, waardoor vezels vrijkomen, vertelt hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter. Dat effect wordt volgens Milieu Centraal nog eens versterkt als je een poederwasmiddel gebruikt. Volgens Milieu Centraal kunnen die vezels ervoor zorgen dat er meer microplastics in het milieu terechtkomen.

'Vooral van fleece komen microscopisch kleine deeltjes vrij', vertelt Gruter. Je kunt de stof daarom beter niet schoonwassen in een 'hardhandig' wasprogramma (ga dus liever voor bijvoorbeeld een wolwasprogramma), en je kunt ervoor kiezen om een speciale waszak te gebruiken. Volgens Gruter is er overigens wel meer onderzoek nodig om precies te kunnen vaststellen wat het gevolg is van wassen en wasmachinegebruik op plastic deeltjes in het milieu.

Hoe zit het met de duurzaamheid van verpakkingen van wasmiddelen? Vloeibare varianten hebben meer verpakkingsmateriaal nodig per dosering, zegt Milieu Centraal. Poeder in een plastic stazak geeft de minste hoeveelheid verpakkingsmateriaal per dosering.

Grootveld heeft nog een belangrijke tip voor wie wil verduurzamen: 'ze hebben het altijd over besparen, besparen, maar je hoort nooit iemand over dat je moet wassen met een volle trommel. Je machine kan eigenlijk nooit te vol zitten. Kijk maar eens als die centrifugeert, dan kan er nog een voetbal bij'. De tip: druk de was goed aan zodat er geen lucht meer tussen zit. De vuistregel: kan er nog een horizontale hand tussen de was en de bovenkant van de trommel, dan zit je goed.

Word lid van het Radar Testpanel en deel je ervaring!

Door lid te worden van het Testpanel je je ervaring delen en je menign geven. Meld je nu aan: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Aanmelden? Dat kan met deze link.