Vochtige kruipruimte: achtergrond

De kruipruimte is waarschijnlijk het minst geliefde plekje in huis. Zeker als er spinnen, schimmels en houtrot te vinden zijn. Vocht is de oorzaak van dergelijke ongemakken.

Radar hield een enquête onder zijn testpanel. 40% van de mensen die de enquête invulden, heeft een vochtige kruipruimte. Naast overlast van schimmels, vochtplekken, houtrot of betonrot, kan het gevolg van het vocht zijn dat bewoners gezondheidsklachten krijgen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Er zijn veel bedrijven die claimen de oplossing voor een vochtige kruipruimte te hebben. Dè oplossing voor een vochtige kruipruimte bestaat echter niet. Het is afhankelijk van de grootte en diepte van de kruipruimte, of u een houten vloer heeft met een balkenconstructie of een vloer van beton, en natuurlijk hoe de staat is van uw kruipruimte.

Luchtdicht of luchtdroog

Een vochtige kruipruimte ontstaat doordat er water in verdampt. De hoge luchtvochtigheid zorgt voor de problemen. Je lost het probleem op door ofwel de kruipruimte luchtdicht te maken, dus ervoor te zorgen dat er geen (vochtige) lucht de woning binnen kan komen, ofwel door de kruipruimte luchtdroog te maken. Dan moet je ervoor zorgen dat de verdamping van vocht gereduceerd wordt.

Er zijn verschillende methodes op de markt die een kruipruimte droger kunnen maken. Radar neemt samen met John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis 3 methodes onder de loep.

1.    schelpen

2.    piepschuimballetjes

3.    folie

Voordelen en nadelen

Alledrie de methodes kennen voor- en nadelen. Zo moet er voor schelpen en piepschuimballetjes wel voldoende ruimte zijn om deze materialen aan te brengen. Heeft u een kruipruimte van 30 cm, dan is schelpen niet zo'n goed idee. Een dunne laag schelpen werkt niet. Er moet minimaal rond de 35 cm schelpen aangebracht worden. Een voordeel van piepschuimballetjes is dat ze gaan drijven als er water in de kruipruimte komt. Dat voordeel hebben de schelpen niet. Als het water te hoog wordt, komen de schelpen onder water te staan en wordt de werking teniet gedaan. En ander nadeel van schelpen is dat je niet meer bij je leidingen kan, mocht dat nodig zijn.

Voor lage kruipruimtes kan folie zeer geschikt zijn. Dan moet deze wel tegen de zijwand van de kruipruimte opgezet worden.  Deze wordt dan met latten aan de zijwand bevestigd. Als er water in de kruipruimte komt gaat deze folie drijven en als de waterstand weer lager wordt zakt deze weer. Als de folie niet tegen de zijwanden is opgezet, heeft deze geen zin. John Kersemakers vindt ook ventilatie erg belangrijk, omdat de vochtige lucht dan wegstroomt. Het plaatsen van ventilatieroosters is dus zeker aan te raden.

Informeren

Uit de Radar testpanel-enquête blijkt dat de meeste mensen over alle drie de methodes redelijk tevreden zijn. Maar het is belangrijk dat je je goed laat informeren alvorens maatregelen te nemen. Vraag verschillende offertes aan. En bedenk dat elke kruipruimte weer anders is. Als je buurman lyrisch over zijn schelpen is, wil dat niet zeggen dat het voor jouw kruipruimte ook de ideale oplossing is.

Sowieso is het raadzaam om zeker één keer per jaar een kijkje te nemen in uw kruipruimte. Dan kunt u tijdig voorkomen dat de situatie erger wordt.

Meer informatie:

Binnenkort duikt Radar opnieuw in de wereld van de kruipruimte. Dan gaan we dieper in op de problemen van mensen die centimeters water in de kruipruimte hebben staan.