Vochtige toiletdoekjes

Radar kreeg verscheidene klachten over vochtige toiletdoekjes die ernstige verstoppingen in de riolering zouden veroorzaken. Radar neemt de proef op de som.

- Riolen en pompen steeds vaker verstopt, waardoor gemeenten steeds meer op kosten worden gejaagd.

- In het verleden hoefden de pompen slechts een paar keer per jaar onderhouden worden, nu een paar keer per week.

- Consumenten spoelen alles door de wc, zoals maandverband, condooms, maar vooral de stofdoekjes leveren problemen op. Daarnaast kunnen vochtige toiletdoekjes ook voor verstoppingen zorgen.

- Vaak is het niet te achterhalen welke merken doekjes nu de problemen veroorzaken, maar Rioned zegt: spoel nooit een doekje door het toilet.

- Rioned heeft onderzoek gedaan, hoeveel doekjes er te koop zijn. de laatste tijd zijn er veel bijgekomen. De verpakkingen communiceren op uiteenlopende manieren over het wel of niet mogen wegspoelen van de doekjes in het closet.

- In Engeland is vochtig toiletpapier erg populair, zelfs zo dat de toiletten verstopt raken. (The Times, najaar 2004). Verstopte wc's zijn met tien procent gestegen in Engeland. British Gas ( rioleringsbedrijf in Engeland) zegt dat vochtige doekjes slecht zijn voor het rioleringsstelsel

- De producenten van de doekjes zien het belang van het voorkomen van problemen in de riolering. Maar om tot een gezamenlijke aanpak met een riool- en zuiveringsbeheerders te komen willen ze eerst bewijs zien dat de verstoppingen daadwerkelijk een gevolg zijn van hun doekjes.

- Rioned en de producenten hebben overleg gehad over de problematiek. Echter de producenten zijn uit het overleg gestapt, omdat er verschil zit tussen de probleemdefinitie en onderzoekssuggesties van de twee partijen. De producenten zijn met een eigen onderzoek gestart.

- Vochtig toiletpapier mag dus van de producenten in het toilet worden weggespoeld. Maar overtreden zij daar niet de regelgeving? Als vochtig toiletpapier bedoeld is voor aanvullend gebruik, heeft het niet de gebruikelijke functie van droog toiletpapier. Het is dan ook geen gebruikelijk onderdeel van huishoudelijk afvalwater. Nu zijn Artikel 3 van het Ontwerp besluit en artikel 1.1a uit de wet Milieubeheer van toepassing: afvalwater mag uitsluitend worden geloosd, indien (...) het beheer van afvalwater niet wordt belemmerd.

- Om misverstanden te voorkomen (volgens branchevereniging Loodgieters) zou voor 'vochtig toiletpapier' een andere benaming worden gekozen. Alleen 'echt' toiletpapier mag door het toilet worden gespoeld. maar wat is 'echt' toiletpapier? Als daarover afspraken over kunnen worden gemaakt, kunnen nieuwe soorten toiletpapier daaraan worden getoetst.Reactie gezamenlijke fabrikanten

Achtergronda. Vochtige doekjes (cosmetica, schoonmaak, baby, toilet) zijn al jarenlang op de marktb. Recentelijk rapporteren een aantal rwzi's (verenigd in RIONED) problemen bij gemalen en pompen met (Swifferachtige) doekjesc. De gezamenlijke fabrikanten van 'vochtige' doekjes hebben na overleg met RIONED aangegeven het probleem serieus te nemen en zijn een breed onafhankelijk onderzoek gestart in Nederland en Belgie.

Waarom onderzoek?

Om de gepaste, meest effectieve oplossing te vinden. Is bv. een bewustwording van de consument nodig d.m.v. een publiekscampagne of moet de oplossing gezocht worden in eventuele technische aanpassingen van producten en/of riolering?

Onderzoek

De gezamenlijke fabrikanten van vochtige doekjes zijn een onafhankelijk onderzoek gestart met als doel:1. Het inventariseren om welke (vochtige) doekjes het precies gaat2. Het in kaart brengen van het consumentengedrag (bv. gooien consumenten Swiffer doekjes/stofdoekjes door het toilet?)3. Hoe werkt het rioleringssysteem? (Waarom rapporteren bepaalde steden/gebieden problemen met doekjes: bv. rwzi Amsterdam-west en Arnhem wel en andere steden/gebieden niet?)

Bevindingen van dit onderzoek zullen worden gedeeld met RIONED.

Namens de gezamenlijke fabrikanten

Dhr. J. GlansbeekMeer informatie

Stichting Rioned, kenniscentrum van de riolering, heeft informatie op hun website gezet over de riolering. Hoe werkt het riool? En wat mag wel en niet het riool in? Lees meer informatie op de site van RioNed hier.